Utrechts Nieuwsblad
Editie Stad Utrecht
29 juli 1997
Van een onzer verslaggevers
Utrecht - Twee van de drie rechters en rechter-plaatsvervangers in Utrecht hebben geen of onvolledige opgave gedaan van hun bijbanen. Dat blijkt uit het register van de rechtbank. De rechters zijn sinds 1 januari verplicht om hun bijbanen te melden. De Ermeloër J. Hop heeft daarom vanmorgen samen met de werkgroep verontruste Burgers een strafklacht ingediend bij de Hoge Raad tegen 97 Utrechtse rechters en rechter-plaatsvervangers. In totaal telt het arrondissement Utrecht bijna 150 rechters en rechter-plaatsvervangers.
Al eerder eisten zij om dezelfde reden bij Procureur-generaal Ten Kate het ontslag van 151 rechters uit de ressorten Arnhem en Leeuwarden. Sinds 1 januari van dit jaar stelt minister Sorgdrager van Justitie het melden van betaalde bijbanen verplicht voor rechters en rechter-plaatsvervangers. Persrechter M. Spliet liet vanmorgen weten dat het register van de Utrechtse rechtbank inderdaad nog niet geheel op orde is. Inmiddels hebben rechters en rechter-plaatsvervangers die nog geen opgave van nevenfuncties hebben gedaan, een herinnering gekregen dat alsnog te doen. De rechtbank denkt het register de komende maand compleet te hebben
Rechtbankpresident P.W.M. Broekhoven liet al eerder aan Hop weten dat Utrechtse rechters die geen nevenfuncties hebben opgegeven, ook daadwerkelijk geen bijbanen hebben. Inmiddels is hen verzocht ook opgaven te doen van het feit dat zij geen bijbanen hebben. Daarnaast kunnen volgens Broekhoven gegevens ontbreken van rechter-plaatsvervangers die in de praktijk nooit meer worden ingezet. De rechtbank heeft nu ook hen gevraagd opgave te doen De rechtbank overweegt wel de groep van ongeveer vijftig 'slapende' rechter-plaatsvervangers te verzoeken ontslag te vragen als zij niet meer als zodanig ingezet willen worden.
Hop stelt bij zijn onderzoek op de Utrechtse rechtbank gehinderd te zijn in de raadpleging van dat register; zo zou hij gedwongen zijn de gegevens die hij in zijn computer had overgenomen, weer te wissen. Volgens de president van de Utrechtse rechtbank P.W.M. Broekhoven mag het register alleen worden ingezien.
De werkgroep 'Verontruste Burgers' strijdt al geruime tijd tegen vermeende partijdigheid en belangenverstrengeling van vooral rechter-plaatsvervangers. Ook hekelen zij de rol van advocaten die in hun eigen arrondissement als rechter optreden. Zo'n plaatsvervanger zou in een rechtszaak geconfronteerd kunnen worden met een eigen cliënt of een relatie van zijn kantoorgenoten.
Kinderdieven | Wetteloze praktijken |
Andere tijden | Hoe wordt het raadsrapport geschreven? |
De zaak Admiraal/Vermaas | De zaak J. Zander |
De zaak Jansen/Vermeulen | De zaak J. Hop |