Haarlems Dagblad
Van onze verslaggeefster
De Raad voor de Kinderbescherming heeft de privacy geschonden van een Haarlemmer. De van seksueel misbruik beschuldigde man was een klacht ingediend bij de bestuursrechter in zijn woonplaats, en hij heeft voorlopig gelijk gekregen. Het is de eerste keer dat zo'n zaak aanhangig wordt gemaakt bij de bestuursrechter. De Raad had n.l. de melding over mogelijk seksueel misbruik de man en zijn kind verplicht mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. De man heeft hier onder protest aan voldaan omdat hij meende dat bij weigering zijn kind sowieso uit huis zou worden geplaatst.
De Vereniging voor Nader Onderzoek Rechtspleging VVNOR heeft daarop voor de man een proces aangespannen tegen de raad. Inzet was de melding die kwam van een schooldirecteur, niet voldoende op juistheid had gecontroleerd bij de beschuldigde en bij derden, en direct was begonnen met een onderzoek. De bestuursrechter zei dat hiermee inderdaad inbreuk was gemaakt op de privacyregels in de grondwet en op de eerbiediging van het privé-leven zoals bepaald in het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Het landelijk bureau voor de Raad voor de Kinderbescherming in Utrecht heeft voor de bodemprocedure de landsadvocaat ingeschakeld.
Volgens juriste mr. A. Versteeg is het de vraag of die beslissing van de raad een onderzoek in te stellen een rechtshandeling is waarover de bestuursrechter een uitspraak kan doen. In dat geval kan een raadsonderzoek per keer in discussie worden gesteld. Volgens T. Veldkamp stafmedewerker bij het landelijk bureau kunnen ouders altijd weigeren aan een onderzoek mee te doen. De raad kan dan niettemin doorgaan met een onderzoek bij betrokken instanties en personen rond het gezin. Over een beslissing tot uithuisplaatsing moet de rechter dan een uitspraak doen. Alleen als er aanwijzingen zijn dat het kind zich in acuut levensgevaar bevindt kan direct tot uithuisplaatsing worden besloten.
Veldkamp: In deze nieuwe zaak gaat het duidelijk om de rechtsbescherming van een burger. Als raad kun je deze voorlopige uitspraak als een bedreiging zien maar ook als een uitdaging. Ik ben tot dat laatste geneigd. Behandeling van zaken door de bestuursrechter kan volgens hem positief uitwerken voor de bescherming van kinderen. Want als een arts zijn nek wil uitsteken omdat hij bezorgd is over een kind maar de raad geen onderzoek wil instellen kan die arts ook bij de bestuursrechter aankloppen.
Kinderdieven | Wetteloze praktijken |
Andere tijden | Hoe wordt het raadsrapport geschreven? |
De zaak Admiraal/Vermaas | De zaak J. Zander |
De zaak Jansen/Vermeulen | De zaak J. Hop |