Afgegeven met ontvangstbevestiging Burgemeester en Wethouders der gemeente Sint Oedenrode Postbus 44, 5490 AA Sint Oedenrode.
TEVENS PERSBERICHTSint Oedenrode, 6 januari 2002. Ons kenmerk: Aar/06012/vz Betreft:
Namens de heer A.M.L. van Rooij en J.E.M. van Rooij van Nunen, gevestigd aan 't Achterom 9-9a, 5491 XD Sint Oedenrode, hierna te noemen: cliënt, verzoeken wij u om onder de oplegging van een last onder dwangsom van 50.000 euro per dag tot een maximum van 5.000.000 euro het houtverwerkende bedrijf Gebr. van Aarle B.V., gevestigd aan de Ollandseweg 159, te dwingen tot onmiddellijke stillegging van alle door dit bedrijf uitgevoerde houtimpregneeractiviteiten. Dit omdat daarbij de genotoxische carcinogene zwarte lijststoffen arseen (arseenzuur) en chroom VI (chroomtrioxide) worden uitgestoten zonder dat de Gebr. van Aarle B.V. beschikt over een daarvoor vereiste milieuvergunning. Motivering verzoek Bijgevoegd vindt u blz. 4 uit de op 11 december 1990 door de Gebr. van Aarle B.V. ingediende aanvraag milieuvergunning. (zie bijlage 1) Daarin staat letterlijk het volgende: Luchtverontreiniging:
Op deze aanvraag van 11 december 1990 heeft u bij besluit van 19 november 1991 aan het bedrijf Gebr. van Aarle B.V. milieuvergunning verleend. Dit betekent dat op grond van de aan Gebr. van Aarle verleende milieuvergunning als gevolg van het impregneerproces geen gevaarlijke stoffen en zeker geen genotoxische carcinogene zwarte lijststoffen naar de lucht mogen worden geëmitteerd. De Gebr. van Aarle B.V. impregneert het hout met hetzelfde bestrijdingsmiddel superwolmanzout-Co van Hickson Garantor B.V. te Nijmegen op een gelijke wijze als Hickson Garantor B.V. dat zelf doet (deed) binnen haar eigen bedrijf in Nijmegen. Bijgevoegd vindt u het voorblad en bijlage 8 uit het eindrapport "Verkenning van preventietechnieken voor specifieke luchtemissies inzake Weurt" van BECO Milieumanagement & Advies B.V. d.d. juni 1997 (zie bijlage 2). Wij verzoeken u kennis te nemen van de inhoud en die inhoud hier als geheel herhaald en ingelast te beschouwen en aan u gericht. In betreffend rapport staan bij het houtimpregneerbedrijf Hickson Garantor B.V. te Nijmegen de bronnen en oorzaken van "arseen" en "chroom" emissies naar de lucht aangegeven. Dit zijn:
Bij een impregneercapaciteit van maximaal 14.000 m3 hout per jaar bedraagt de hoeveelheid emissie chroom VI (chroomtrioxide) 350 mg/uur (500 uur per jaar). Voor arseen is de emissie onbekend omdat die niet is gemeten. De vergunde impregneercapaciteit bij de Gebr. van Aarle B.V. is maximaal 5.000 m3 hout per jaar. De hoeveelheid emissie chroom VI (chroomtrioxide) bedraagt dus zo'n 125 mg/uur (500 uur per jaar). De hoeveelheid emissie arseen (arseenzuur) is onbekend omdat daarop niet is gemeten. Chroomtrioxide is een genotoxische carcinogene stof, hetgeen betekent dat als je eenmaal in je leven daarvan één molecuul via de ademhaling in je lichaam krijgt dat op termijn (na 5 tot 30 jaar) al kanker kan veroorzaken. Deze stof is echt een sluipmoordenaar.
Aan uw op 19 november 1991 verleende milieuvergunning zijn voorschriften verbonden. Met deze door u opgelegde voorschriften verplicht u de Gebr. van Aarle B.V. zijn bedrijf zodanig te voeren dat hun werknemers en derden, die op grond van de door u verleende milieuvergunning op betreffend bedrijventerrein producten mogen kopen, de genotoxische carcinogene stof "chroomtrioxide" en "arseenzuur" moeten inademen. Daarmee verplicht u de Gebr. van Aarle B.V. tot handelen in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet. Daarmee creëert u zo goed als zeker op termijn (tussen 10 en 30 jaar na de eerste blootstelling) bij de Gebr. van Aarle B.V. zelf, hun werknemers en degenen die daar regelmatig producten hebben gekocht en gaan kopen meerdere beroepskankers. Voor deze schade bent u aansprakelijk omdat u de Gebr. van Aarle B.V. met het opleggen van deze Wm-voorschriften tot dit handelen hebt verplicht. U als bevoegd gezag bent wettelijk verplicht om bovengenoemde met onderzoek vastgestelde emissies van de zwarte lijststoffen chroom VI (chroomtrioxide) en arseen (arseenzuur) naar de lucht bij de Gebr. van Aarle B.V. onmiddellijk te laten beëindigen. Dit omdat de Gebr. van Aarle B.V. niet over een daarvoor vereiste milieuvergunning beschikt. Wij richten aan u daarom het nadrukkelijke verzoek om onder oplegging van een last onder dwangsom van 50.000 euro per dag tot een maximum van 5.000.000 euro het bedrijf de Gebr. van Aarle B.V. te dwingen tot onmiddellijke stillegging van alle houtimpregneeractiviteiten ter plaatse.
Op de grenzen van het bedrijventerrein van het bedrijf van de Gebr. van Aarle B.V. staan geen muren die reiken tot aan de hemel. Dit betekent dat deze emissies van zwarte lijststoffen al 10 jaar lang over de terreingrenzen van het bedrijf van de Gebr. van Aarle B.V. zijn heengegaan. Dit betekent dat cliënt en haar kinderen, maar ook de andere buurtbewoners en de in de wei lopende dieren, deze genotoxische carcinogene stoffen chroom VI (chroomtrioxide) en arseen (arseenzuur) al zo'n 10 jaar lang hebben ingeademd. Dit betekent ook dat de rondom het bedrijf van de Gebr. van Aarle B.V. geteelde groente en fruit gedurende hun groeiperiode hierdoor 10 jaar lang cumulatief zijn besmet met de kankerverwekkende stoffen arseenzuur en chroomtrioxide. Dit is en wordt door mensen opgegeten. Dit betekent ook dat de omliggende roerende en onroerende goederen, waaronder die van cliënt hierdoor 10 jaar lang cumulatief zijn besmet met deze kankerverwekkende stoffen chroomtrioxide en arseenzuur. Omdat deze stoffen gemakkelijk door de huid het lichaam kunnen binnendringen is er ook sprake van aanrakingsgevaar.
Het antwoord hierop is helder: Deze consequente weigering vindt zijn oorsprong in het feit dat burgemeester P. Schriek kennelijk persoonlijk groot voordeel heeft met het houtimpregneer-bedrijf Gebr. van Aarle B.V. Dit omdat op het moment de Gebr. van Aarle B.V. in augustus 1992 begon met deze houtimpregneeractiviteiten, en ondergetekende daartegen procedeerde, hij onaangekondigd en ongevraagd vertrouwensarts H. Jans, een goede bekende van hem, op mij afstuurde. Hoever burgemeester P. Schriek daarmee is gegaan kunt u lezen in ons bijgevoegd Wob-verzoek van 5 januari 2002 aan burgemeester en wethouders (zie bijlage 3). Wij verzoeken u nogmaals kennis te nemen van de inhoud en die ook in dit verzoek als herhaald en ingelast te beschouwen. De kans is nu reëel aanwezig dat bovengenoemde 10 jaar lange cumulatieve blootstmilieuonderzoekmtrioxide en arseenzuur binnen nu en 30 jaar bij cliënt, en bij andere personen die wonen rondom het bedrijf Gebr. van Aarle B.V., kanker zal veroorzaken. In Nijmegen is dat proces al in volle gang. Als bewijs daarvoor vindt u bijgevoegd het artikel "Toch milieu-onderzoek na hoge kankercijfers West" uit de Gelderlander van 13 december 2001 (zie bijlage 4). Wij verzoeken u kennis te nemen van de inhoud en die inhoud hier als herhaald en ingelast te beschouwen en aan u gericht. Voor alle reeds veroorzaakte schade aan roerende en onroerende goederen en alle gezondheidsschade in de toekomst, waar chroomtrioxide en arseenzuur de oorzaak van kunnen zijn, stellen wij u hierbij volledig aansprakelijk. Al die schade zal op u worden verhaald. Bij het verhalen van die schade zal steeds een afschrift van dit dwangsomverzoek worden overlegd.
Geacht college,
Om te voorkomen dat uw hierboven beschreven al 10 jaar voortdurende vergiftigingspolitiek, met misbruik van Roois gemeenschapsgeld, om financiële redenen de doofpot ingaat hebben wij dit dwangsomverzoek als persbericht naar buiten laten gaan. Tevens hebben wij dit schrijven voor de gehele wereld toegankelijk gemaakt door het te laten plaatsen bij de stichting Sociale Databank Nederland op internet adres: http://www.sdnl.nl/ekc/ekc-bw49.htm In afwachting van uw kerend besluit, waarbij de in geding zijnde houtimpregneeractiviteiten bij de Gebr. van Aarle B.V. vanwege de illegale chroomtrioxide en arseenzuur emissies naar de lucht met oplegging van een dwangsom van 50.000 euro per dag tot een maximum van 5.000.000 euro onmiddellijk worden stilgelegd, tekenen wij,
Ecologisch Kennis Centrum BV
Ing. A.M.L. van Rooij,
Bijlage:
|
SDN-rubrieken
Milieu-onderwerpen
Nuloptie van Edelchemie
Ecologisch Kennis Centrum
Oude stortplaatsen in Noord-Brabant
Raad van State verbiedt shredderen afvalhout
Falende handhaving van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant
Zienswijze over milieueffecten van Groene stroom aan GS Limburg
Falende handhaving van de raad van de Gemeente Son en Breugel
Nuon Power Buggenum werkt zonder Wvo-vergunning, verzoek tot schorsing RvS
Voorz. van de Raad van State, Mr. van Dijk krijgt verantwoordelijkheid op z'n bord
Verzoek de jacht te openen op een van de grootste Brabantse vervuilers: Gebr. van Aarle BV
Staatsraad Boll klapte ooit uit de school met: Mijnheer van Rooij u kunt wel doorgaan met
procederen tegen houtimpregneerbedrijf gebr. van Aarle B.V., maar u wint dat nooit. Ik raad
u aan om hierover in overleg te treden met de commissaris van de koningin mr. F.J.M. Houben.
Stichting Sociale Databank Nederland
E-mailadres: sdn@planet.nl
Internet site:
http://www.sdnl.nl/ekc/ekc-bw49.htm
Westkade 227, 1273 RJ Huizen (NH)
Tel.: (31)-35-5244141