15 mei 1999
Nieuwsblad van het Noorden
Rehabilitatieverklaring voor ex-politieman op Schiermonnikoog.
GRONINGEN - De Schiermonnikoogse politieman R. Lancee is in 1996 ten onrechte als verdacht aangemerkt. Het college van procureurs-generaal betreurt het dat functionarissen van politie en Justitie "niet hebben gehandeld in overeenstemming met de maatstaven".
Dit schrijft de voorzitter van het college, mr. J.L. de Wijkerslooth, in een rehabilitatieverklaring gericht aan Lancee. Opmerkelijk is dat de verklaring veel verder gaat dan datgene war de minister van Justitie altijd over deze kwestie heeft beweerd. Tal van hoofdrolspelers in de kwestie zijn inmiddels gewild dan wel ongewild van het toneel verdwenen. De voorzitter van het college van procureurs-generaal diskwalificeert in feite het werk van functionarissen van Justitie in Groningen, de politie in Groningen en de Rijksrecherche in Leeuwarden. Ook de inzet van een arrestatieteam dat met twee helikopters naar Schiermonnikoog werd gevlogen om Lancee en zijn gezin te arresteren is in de ogen van de procureurs-generaal onrechtmatig geweest.
De onverhulde kritiek van Rijksrechercheur Schaage, twee jaar geleden in een interview, dat een onderzoek naar Lancee eigenlijk over zou moeten worden gedaan "omdat ik de indruk heb dat er wel degelijk iets is gebeurd" komt door de nu afgegeven verklaring in een vreemd daglicht te staan. Evenals het gedrag van Rijksrechercheur Koster uit Kollum die tot voor kort bij de conclusies van zijn onderzoek naar de vermeende incest is gebleven. De politieman werd in april 1996 opgepakt op verdenking van incest met zijn dochter Bianca. De zaak is na enkele maanden geseponeerd wegens het ontbreken van voldoende wettig bewijs.
In opdracht van het college is de seponeringsgrond nu gewijzigd in "ten onrechte als verdachte vermeld". Gegevens over de zaak zullen uit justitiƫle documentatie en politieregisters worden geschrapt. Onlangs kwamen Lancee en Justitie een schadevergoeding van meer dan 1 miljoen gulden overeen. Volgens advocaat mr. D.L. van Binsbergen is de in ere herstelde ex-verdachte "zeer tevreden" met de verklaring. "Zijn naam is publiekelijk gezuiverd". Volgens Van Binsbergen is dit een "zeer waardige en correcte afsluiting van een zaak die eigenlijk geen zaak had behoren te zijn". Bij Justitie in Groningen zijn in ieder geval nog twee officieren van Justitie die door de verklaring van de procureurs-generaal direct in hun functioneren worden aangevallen. Het zijn de officieren Bronsvoort en Weel die een actieve rol in de kwestie-Lancee hebben gespeeld en zeker in het begin de toon hebben gezet voor wat nu door de hoogste Justitiebazen "onrechtmatige verdenkingen" worden genoemd.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |