van 24 november 1998
Van een onzer verslaggevers
AMSTERDAM- Het zal gemopper oproepen in de raadkamers van de paleizen van justitie: juridisch maandblad Amice heeft de kortgedingrechter langs de meetlat gelegd. Honderd advocaten hebben anoniem hun oordeel mogen geven over de kwaliteiten van de rechters voor wie zij hun korte gedingen uitvechten.
Tien rechters krijgen een vernietigend oordeel. Ze schofferen advocaten en procespartijen, zijn hardnekkig vooringenomen of maken rammelende vonnissen, waarvan soms wordt vermoed dat ze in elkaar zijn geflanst door een Rechter-In-Opleiding. Per arrondissement heeft Amice vier of vijf advocaten gevraagd om, los van elkaar, hun mening te geven over de 64 rechters die doorgaans de korte gedingen doen. "Honderd advocaten zijn niet veel voor een afgedwongen oordeel", geeft hoofdredacteur M. Kat toe, "maar we hebben een conclusie pas opgenomen als bleek dat de ondervraagde advocaten vrijwel gelijkluidende opmerkingen hadden over een rechter". Kat vindt dat advocaten deskundig zijn voor een onbevooroordeeld kwaliteitsoordeel, want soms winnen ze een zaak en soms verliezen ze die.
Het valt volgens Amice op dat advocaten uit de Randstad veel tevredener zijn over de kortgedingrechter, dan hun confrères elders. De rechtbank in Almelo wordt het slechtst beoordeeld: twee van de drie rechters roepen daar wrevel op. Geen afkeuring voor president H. Drewes, maar vice-president H. Breitbarth en rechter E. Hofkes liggen niet lekker. Breitbarth vormt volgens de advocaten zijn mening al vroeg en zou daar dan niet meer van af zijn te brengen. "Sterker, als een zaak naar zijn gevoel rond is, wil hij niets en niemand meer aanhoren". Rechter Hofkes heeft de bijnaam 'mevrouw Breitbarth',omdat ze zich net zo zou opstellen. Verder wordt ze 'pinnig, kort door de bocht, vooringenomen en partijdig' genoemd.
Veel vrouwelijke rechters worden positief beoordeeld, hoewel zij relatief wel de meeste onvoldoendes krijgen. Het verst gaat de beoordeling van de Groninger president C. Keijser. Zij wordt neergesabeld. "Ik ga er vanuit dat u binnen een kwartier klaar bent", zou een standaardbegroeting zijn van haar. Op een na beschrijven de advocaten haar als onplezierig. Ze verwijten haar desinteresse en dédain. Ze zou vaak laten merken dat ze korte gedingen verafschuwt. "Tijdens pleidooi doet ze alles om haar afgrijzen kenbaar te maken, zoals opzichtig in papieren snuffelen".
"Haar vonnissen zijn zo slecht", aldus Amice, "dat in Groningen wordt gefluisterd dat ze ongezien van rechterlijke ambtenaren in opleidingen komen". Keijser toont zich geschokt: "Ik weet niet waar dit vandaan komt. Ik wil net als iedere rechter zo goed mogelijk dienen. Ik ben me niet bewust dat ik zo overkom op advocaten. In mijn tijd bij de rechtbank Amsterdam heb ik dit nooit gehoord". De vice-president van de Bredase rechtbank, H. de Ruijter, wordt gezien als brekebeen. "Hij is begaan met de underdog. Als een kleine partij tegenover een multinational staat, is de zaak bij voorbaat al beslist", aldus een advocaat. Een ander: "Hij wilde zwakkere altijd beschermen. Dat is sympathiek, maar in zijn geval vaak strijdig met het recht. Zijn 'emotievonnissen' worden dan ook vaak door het hof vernietigd".
De president in Breda, P. Paalvast, heeft de bijnaam 'de sfinx', omdat hij volstrekt onbewogen een zaak aanhoort, geen emoties toont en zelden op een vraag wordt betrapt. Er zijn ook rechter die bij de advocaten geen kwaad kunnen doen. Zoals J. Poerink, vice-president in Breda: "Je hebt bij hem altijd het gevoel dat er recht is gedaan, ook als je hebt verloren", zegt een advocaat. In Maastricht blijkt vice-president P. Baillieux populair, al schijnen advocaten 'van buiten' zijn arrondissement nogal eens in shocktoestand te verlaten na een kort geding bij 'een van de kleurrijkste rechters van Nederland'. Baillieux draagt de bijnaam 'wetboek van het zuiden', omdat hij er een aparte stijl op nahoudt, die kennelijk niet altijd spoort met het recht. "Hij gaat uit van het harmoniemodel", aldus een advocaat, "maar blaft alles weg wat daarmee in strijd is. Hij stuurt vaak mensen gewoon naar huis. Dan wordt hij beticht van rechtsweigering, maar dat doet hem niks. Hij gaat toch bijna met pensioen".
Kinderdieven | Wetteloze praktijken |
Andere tijden | Hoe wordt het raadsrapport geschreven? |
De zaak Admiraal/Vermaas | De zaak J. Zander |
De zaak Jansen/Vermeulen | De zaak J. Hop |