van 3 december 1998
Jeugdzorg Brabant voor de rechter Directeur weg om blunders
EINDHOVEN - donderdag
De stichting Jeugdzorg Brabant zal zich binnenkort voor de rechtbank in Den Bosch moeten
verantwoorden voor een aantal stevige blunders. De Eindhovense voogd D.H. (52) blijkt vorig jaar door zijn pleegzoon W., geheel ten onrechte beschuldigd te zijn van seksueel misbruik. De directie van de Jeugdzorg haalde het kind, dat later toegaf het hele verhaal uit zijn duim te hebben gezogen, prompt weg uit het gezin. De affaire leidde deze week al tot het ontslag van algemeen directeur L. van Tol van de
Jeugdzorg Brabant. Van Tol, die de fouten pas na zeven maanden schriftelijk toegaf, bood de
Eindhovenaar 1000 gulden en excuus om een dreigende rechtszaak af te kunnen wenden.
De pleegvader bleek noch over de uithuisplaatsing, noch over het vermeende misbruik ingelicht. Het Eindhovense gezin werd bovendien ernstig beschadigd doordat hun vertrouwelijke gegevens, door lomp optreden van de stichtingmedewerkers, op straat terecht kwamen. De pleegvader werd kort daarna zelfs de toegang op de school, waar ook zijn andere kind zat, ontzegd. De directie Jeugdzorg kreeg ook nog eens forse kritiek van tientallen andere pleegouders en aanverwante organisaties. Dit blijkt uit vertrouwelijke rapporten, waarover deze krant beschikt.
Volgens de raadsman van de Eindhovense pleegvader, mr. P. van de Laar, is het "zeldzaam, zo niet uniek" in ons land dat de Jeugdzorg voor de rechter gedaagd wordt. De pleegzoon bleek een bedrag van 450 gulden bij zijn voogd verduisterd te hebben. Toen dit dreigde uit te komen, wilde de jongen zijn pleegvader een streek leveren door een verhaal over ontucht op te hangen, zo gaf hij later toe. Medewerkers van de Jeugdzorg hadden de knaap echter al snel door en stelden hem voor naar de politie te stappen. Dit werd de pleegzoon echter te veel. Wel lichtte hij de unitleider van de Jeugdzorg in. Daarna, zo blijkt uit de schokkende stukken, werd door de stichting blunder na blunder gemaakt, die inmiddels door de directie schriftelijk zijn toegegeven.
Kinderdieven | Wetteloze praktijken |
Andere tijden | Hoe wordt het raadsrapport geschreven? |
De zaak Admiraal/Vermaas | De zaak J. Zander |
De zaak Jansen/Vermeulen | De zaak J. Hop |