van 7 december 1998 _ _
Camera's langs grens tegen mensensmokkel
AMSTERDAM - donderdag
De ambtelijke top van de immigratie en Naturalisatiedienst (IND) wil camera's langs de grenzen plaatsen om mensensmokkel een halt toe te roepen. IND-directeur L. Elting heeft het plan enkele maanden geleden al besproken met collega's op het departement van justitie. Ook binnen de ondernemingsraad van de IND is het plan kortstondig aan de orde geweest. Een OR-lid tegenover deze krant: "Het plan werd door Elting geopperd in een OR-vergadering en met instemming begroet. Er wordt nog gestudeerd werd op de technische uitvoerbaarheid van het plan. Zo is een van de vragen hoe het technisch mogelijk is om een permanente cameraregistratie aan de grens te koppelen aan een opsporingsregister".
Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Engeland inmiddels een revolutionair personenbewakingssysteem op de mark is dat daar sinds enige weken gebruikt wordt in de strijd tegen mensensmokkel. Het door Neurodynamics in Cambridge ontwikkelde systeem werkt middels een laservideocamera die gekoppeld is aan een computersysteem waarin beeldmateriaal van duizenden gezochte misdadigers staat opgeslagen. Het zogeheten "Nvisage" systeem maakt continu opnamen van gezichten van mensen die een grenspost passeren.
De honderden driedimensionale foto's die per minuut worden genomen, worden doorgestuurd naar een computer die binnen drie seconden controleert of de foto's overeen komen met beeldmateriaal dat in de aangesloten database ligt opgeslagen. Het unieke van het systeem schuilt in het gegeven dat mensen, die zich op om het even welke manier vermommen toch door de computer herkend worden. Slechts een drastische plastisch chirurgische ingreep zou herkenning voorkomen. Het systeem is inmiddels in gebruik bij een grote Britse luchthaven waarvan de naam vooralsnog geheim wordt gehouden en in een aantal Engelse havens. Engelse opsporingsdiensten gebruikten het systeem de afgelopen weken gericht in de strijd tegen de mensensmokkel die Kosovaren het land, via bootovertochten uit Vlaanderen, Nederland en Frankrijk binnenbrengen.
Volgens een woordvoerster van het bedrijf is het systeem zo uit te rusten dat niet alleen dat menselijke fysieke kenmerken worden vastgelegd en herkend maar ook kentekenplaten en voertuigenmerken. Daarmee zou het apparaat niet alleen bruikbaar zijn voor controles op vliegvelden en in havens maar ook bij grensposten langs autowegen. Het Britse bedrijf zegt inmiddels ook contacten te hebben gelegd met Nederlandse opsporingsinstanties, voor plaatsing van proefopstellingen van het systeem. Welke instanties dat zijn en waar de camera's hangen blijft vooralsnog geheim.
Kinderdieven | Wetteloze praktijken |
Andere tijden | Hoe wordt het raadsrapport geschreven? |
De zaak Admiraal/Vermaas | De zaak J. Zander |
De zaak Jansen/Vermeulen | De zaak J. Hop |