Van Rooij haalt uit naar bestuurders, paardenhouder vecht dwangsom gemeente aan


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English


13 juli 2000


DEN HAAG/SINT-OEDENRODE - "Palermo is hierbij vergeleken niks, ik zal van alle daken schreeuwen dat Sint-Oedenrode bestuurd wordt door een corrupt zooitje." A. van Rooij uit Sint-Oedenrode had dinsdag de grootste moeite zijn kalmte te bewaren tijdens een hoorzitting bij de Raad van State in Den Haag over een aan hem en zijn echtgenote opgelegde dwangsom.

Van Rooij beschouwt de dwangsom van 500 gulden per dag als de zoveelste poging van het gemeentebestuur om hem financieel klein te krijgen en hem daardoor wellicht monddood te maken. Anders kan hij het niet verklaren dat bedrijven als Van Aerle en Van de Biggelaar volgens hem ongestoord hun gang mogen gaan, terwijl hij wordt aangeschreven nadat hij 350 mestvarkens en enkele runderen inruilt voor twintig pony's. Elk ander gemeentebestuur in Nederland zou volgens hem een dergelijke omschakeling vanuit milieu-oogpunt verwelkomen. Ook de Staat bespaart zich een bedrag van zo'n 94.000 gulden (270 gulden per varken dat niet hoeft te worden opgekocht).

    Vertrouwensarts

Van Rooij had ook nog graag zijn gal willen spuien over de handelwijze van burgemeester P. Schriek, die hem een vertrouwensarts op zijn dak heeft gestuurd. Volgens Van Rooij is deze arts een goede vriend van Schriek. Ook zou de burgemeester erop uit zijn hem gek te laten verklaren, zodat hij geen rechtszaken meer mag voeren. Rechter J. Boll maakte duidelijk dit deel van het pleidooi niet mee te laten wegen in zijn uitspraak waarin hij oordeelt of er terecht een dwangsom is opgelegd aan het echtpaar Van Rooij. De stukken die betrekking hebben op de vertrouwensarts zijn volgens de rechter te laat ingebracht.

    Vergunning
Staatsraad Mr. Boll

Volgens rechter Boll is de hamvraag in deze kwestie of het echtpaar ten tijde van de omschakeling van varkens naar paarden terecht heeft gekozen een en ander af te doen met een melding in plaats van een nieuwe vergunning aan te vragen. Gemeentewoordvoerder J. van Vorstenbosch wees erop dat met een melding alleen volstaan kan worden als het een kleine verandering betreft, zonder gevolgen of met positieve gevolgen voor het milieu. Vorstenbosch sluit niet uit dat er positieve gevolgen voor het milieu zijn door de omschakeling van 350 varkens naar twintig paarden, maar een kleine verandering kun je het in ieder geval niet noemen. Hij verzocht de Raad van State dan ook het dwangsombesluit in stand te laten. Uitspraak over enkele weken.