Nieuwe Bijstandswet en de Wet Boeten in de praktijk
HOOFDFUNCTIE 6 - SOCIALE VOORZIENINGEN EN MAATSCHAPFELIJKE DIENSTVERLENING
Algemeen
In de opstelling van de functie 610 is ten aanzien van de bijstandsverlening een differentiatie gemaakt tussen de diverse groepen. Dit zal voor het laatste jaar zijn omdat de per 1 januari j.l. ingevoerde nieuwe Algemene Bijstandswet dit onderscheid niet meer kent.
De invoering van de nieuwe Algemene Bijstandswet is in zijn algemeenheid redelijk vlekkeloos verlopen. Ondanks personele problemen slagen we er in om voor 1 oktober 1996 alle herbeoordelingen gereed te hebben, hetgeen een compliment is voor de ambtelijke organisatie omdat we een van de weinigen zijn in de regio.
Invoering Wet boeten, maatregelen en terugvordering en invordering sociale zekerheid op 1 januari a.s. treedt bovengenoemde wet in werking voor wat betreft de Algemene Bijstandswet, de IOAW en IOAZ.
Deze wet introduceert niet slechts een alternatief voor het huidige sanctiebeleid doch de Sociale Dienst wordt onderdeel van het strafrechterlijk handhavingssysteem. Dit betekent dat naast het opleggen van boeten de Sociale Dienst in de onderzoeksfase ook invulling moet geven aan de rechtswaarborgen die het strafrechtssysteem kent, zoals het zwijgrecht.
Voorts is er sprake van een aanscherping van het maatregelenbeleid. Het niet tijdig voldoen aan een inlichtingenverplichting heeft direct tot gevolg dat de uitkering tijdelijk geheel of gedeeltelijk wordt geweigerd. De aanscherping van het maatregelenbeleid op grond van de Werkloosheidswet heeft ook gevolgen voor het aantal bij standsaanvragen.
Andere aspecten van deze wijziging van de ABW, nABW en IOAZ zijn dat bij terugvordering de kantonrechter niet meer behoeft te worden ingeschakeld, dat terugvordering over een periode van twintig jaar mogelijk wordt en dat tegen terugvorderingsbesluiten bezwaar kan worden gemaakt.
Het zal u duidelijk zijn dat invoering van deze wet wederom een groot beroep zal doen op de ambtelijke capaciteit. In de loop van 1997 zal u een notitie worden voorgelegd met de consequenties van een en ander.