Klacht over Groencertificaten voor het opstoken van giftig afval in kolencentrales


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English

    Henry George (1839-1897): De Aarde behoort toe aan alle levende wezens


    zaterdag 5 jul. 2003


    Groene subsidie voor vuile stroom

    Door René van der Lee

    Vrijdag 4 juli 2003 - DEN BOSCH - De extra subsidie die Nederlandse energiebedrijven sinds 1 juli krijgen voor het opwekken van groene stroom, is in strijd met Europese richtlijnen. Het ministerie van VROM staat de bedrijven toe om groene stroom op te wekken met het verbranden of vergassen van sloophout en rioolslib. Europa verbiedt dit omdat hier zware metalen bij vrijkomen.

      Milieudeskundigen hebben in het verleden diverse malen gewezen op de risico's die kleven aan het verbranden van geïmpregneerd hout. "De overheid is hier erg laks in", constateert de Amsterdamse hoogleraar milieukunde L. Reijnders.

    Het ministerie van Economi-sche Zaken verstrekt sinds de-ze week groencertificaten aan energiebedrijven die groene stroom opwekken uit zoge-naamde biomassa. Daaronder rekent het ministerie ook geïmpregneerd hout en slib uit de rioolzuiveringsinstalla-ties, stoffen die op de Europe-se afvalstoffenlijst als 'gevaar-lijk' worden gekenmerkt. Het bijstoken van biomassa leidt tot een verlaging van de uit-stoot van CO. (kooldioxide) omdat er minder kolen ge-stookt hoeven te worden.

    Dreigement Met de groencertificaten kun-nen energieproducenten als Essent en Nuon extra subsidie krijgen voor groene stroom. De nieuwe subsidieregeling kwam er nadat de energiebe-drijven vorig jaar dreigden te stoppen met de volgens hen onrendabele productie van groene stroom. Inmiddels heeft ruim een kwart van alle Nederlandse huishoudens groene stroom. Dankzij het bijstoken van bio-massa kon energiebedrijf Es-sent vorige week aankondi-gen dat alle Brabantse klan-ten in de loop van het jaar alleen nog groene stroom ge-leverd krijgen. Tweede-Kamerlid K.-van Vel-zen (SP) heeft minister Brink-horst inmiddels om ophelde-ring gevraagd over de subsi-dies. "Dit is een misstand, dat lijkt me duidelijk." Milieudes-kundige A.-van Rooij uit Sint-Oedenrode, die al vijftien jaar alles uit de kast haalt om het gebruik van geïmpregneerd hout te stoppen, heeft de Eu-ropese Commissie gevraagd om Nederland op de vingers te tikken.

    • Groene stroom mag alleen worden opgewerkt door middel van duurzame energiebronnen. Daarbij kan het gaan om wind- en zonne-energie, maar ook om biomassa.
    • Biomassa is een verzamelnaam voor tal van afvalstoffen. Daarbij kan het gaan om restproducten uit de voedingsindustrie, maar ook om huishoudelijk afval. De in milieu-opzicht meest omstreden afvalstoffen zijn rioolslib, kippenmest en verduurzaamd (geïmpregneerd) hout.
    • Biomassa is in Nederland inmiddels de belangrijkste grondstof voor groene stroom. Kolencentrales kunnen de uitstoot van CO. beperken dankzij het bijstoken van biomassa. CO. (kooldioxide) veroorzaakt het broeikaseffect.

      Groene stroom, gouden subsidies

    Vrijdag 4 juli 2003 - Energiebedrijven die groene stroom produceren, kunnen rekenen op mooie subsidies van de overheid. Maar wat in Nederland groene stroom heet, heet in het buitenland anders.

    "Wij gebruiken voor groene stroomproductie dus geen slib, verontreinigd hout, diermeel, mest of andere omstreden biomassastromen. Hiervan wordt grijze stroom gemaakt." Aldus sprak de toenmalige topman van energieleverancier Essent, Cees Wiechers, tijdens de Warande-lezing die hij op 15 november 2001 in Tilburg hield. Even tevoren had milieuprofessor Lucas Reijnders geschetst hoe risicovol het verbranden of vergassen van bijvoorbeeld geïmpregneerd hout kan zijn. Bij dat proces komen onder meer arseen en chroom vrij, allebei kankerverwekkende stoffen.

    Niet bij Essent, niet bij de Amercentrale in Geertruidenberg, zo verzekerde Wiechers zijn toehoorders. Maar volgens de door de provincie Noord-Brabant afgegeven vergunning heeft Essent toestemming om de vergassingscentrale te voeren met zowel schoon als bewerkt hout. "Dat klopt, maar het bewerkte hout vergassen we niet onder de noemer biomassa", zegt woordvoerder Irwin Broen.

      Vergunning

    Dat betekent dat de elektrictiteit die er mee wordt opgewekt, niet verkocht wordt als groene stroom. Broen: "Het mag dan zo zijn dat het in de vergunning staat, wij vinden dat we alleen op stroom uit schone bronnen het etiket groene stroom mogen plakken. Wij hebben ook onze eigen normen." Prachtig, maar wat doet Essent dan wél met de stroom die dankzij het vuile hout wordt opgewekt? Daar wordt géén grijze stroom van gemaakt, zoals Wiechers in Tilburg zei, maar groen-zakelijke stroom. Bedoeld voor ondernemers. Hoe meer ze afnemen, hoe aantrekkelijker de groen-zakelijke stroom wordt. Zowel voor de groene stroom als voor de groen-zakelijke stroom krijgt Essent van het ministerie van Economische Zaken subsidie. Deze subsidieregeling kwam tot stand nadat de energiebedrijven vorig jaar dreigden dat ze groene stroom alleen nog maar zouden importeren uit het -buitenland. Hoewel Essent -erkent dat het vergassen -van geïmpregneerd hout -geen schone elektriciteit oplevert, strijkt ze er toch een 'groene subsidie' voor op. Broen: "Dat moet u óns niet verwijten". Op haar website schrijft Essent dat de groen-zakelijke stroom is opgewekt uit 'duurzame bronnen'. Om dit te rechtvaardigen wijst Broen op de vergunningsvoorwaarden die de provincie heeft gesteld. Maar volgens de strenge normen van Essent was die vergunning toch wat al te royaal bemeten? "U gaat nu wel érg diep op de zaak in", antwoordt Broen.

      'Misdadig'

    Volgens het ministerie van Economische Zaken is de subsidieregeling bedoeld om te stimuleren dat Nederland meer duurzame elektriciteit opwekt. Dat een Europese richtlijn voorschrijft dat geïmpregneerd hout niet als een schone energiebron mag worden gezien, is volgens het ministerie niet onoverkomelijk. "Zolang de elektriciteitscentrale maar aan de emissie-eisen voldoet", aldus een woordvoerder. Milieu-deskundige Ad van Rooij uit Sint-Oedenrode voert al ruim vijftien jaar een verbeten strijd tegen het gebruik van geïmpregneerd hout. Hij constateert dat Nederland het enige EU-land is dat de Europese richtlijn in de wind slaat. Volgens Van Rooij is er een gerede kans dat Nederlandse bedrijven voortaan 'tonnen gevaarlijk afval' importeren, om zo --met subsidie-- de elektriciteitscentrales te voorzien -van nieuwe grondstof. "Misdadig", vindt Van Rooij, -die voorzitter Prodi van de Europese Commissie heeft -gevraagd om Nederland -voor het Hof van Justitie te slepen.

    SDN
    Homepage milieu-onderwerpen
    Homepage Edelchemie voor milieutechnologie


    steun SDN op giro 708452 Stichting Sociale Databank Nederland
    E-mailadres:
    sdn@planet.nl
    Site adres: column23.htm
    Westkade 227, 1273 RJ Huizen (NH)
    Tel.: (31)-35-5244141