GS wijzen zes Midden-Limburgse Projecten aan, verdroging van regionale natuurgebieden aangepakt


Wolmanzouten . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Schandpaal

Limburgs Dagblad van 10 januari 1997

Midden-Limburg

GS wijzen zes Midden-Limburgse Projecten aan

Verdroging van regionale natuurgebieden aangepakt


    van onze verslaggever

Roermond Gedeputeerde Staten van Limburg hebben zes Midden-Limburgse projecten aangewezen voor een Rijkssubsidie bedoeld om de verdroging in de regio te bestrijden. De verdroging van natuurgebieden in onder andere Echt. Roermond, Ospel en Nederweert moet hiermee een halt worden toegeroepen.

Het gaat hierbij om het Kustersven in Echt. onderdeel van het landbouw- en bosgebied Het Marissen. De Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen heeft hier in het verleden reeds drie poelen aangelegd. Met de 46.000 gulden subsidie willen GS nu de watertoevoer naar het gebied en de omliggende landbouwgronden veilig stellen,' .

In Roermond wil GS een ton uittrekken om de verdroging van het Haambroek bij de Maasnielderbeek tegen te gaan. Hiermee moet de ontwatering van het gebied gestopt worden. Eveneens in Roermond willen GS 59.000 gulden uittrekken voor het gebied Blankwater, het bron- en kwelgebied van de Maasnielderbeek. Verder moet 250.000 gulden beschikbaar komen voor het uitbaggeren en verdiepen van het ven de Groote Moost tussen Nederweert en Roggel en Neer. Het gaat hierbij om een restant van het vroegere Midden-Limburgse Peelgebied. De bijdrage van 2,5 ton dekt de helft van de kosten voor deze onderneming.

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) krijgt van GS een subsidie van 30 000 gulden voor een onderzoek naar de mogelijke inzet van spoelwater van drinkwaterpompstations om verdroging te beperken. Het onderzoek behelst de haalbaarheid van infiltratie van dit schone spoelwater in natuurgebieden rond de 22 waterwinplaatsen.

Verder moet 28.000 gulden beschikbaar komen om spoelwater van het drinkwaterpompstation in Ospel in te zetten tegen de verdroging van het Oude Ven bij Ospel, een voormalige 'natte' locatie die na ontgrindingen in de omgeving is omgevormd tot landbouwgebied. in totaal heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij 1,8 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de bestrijding van verdroging. Gedeputeerde Staten van Limburg hopen hiervan voor Midden-Limburgse projecten ruim een half miljoen gulden in de wacht te slepen. De projecten die hiervoor zijn aangemeld vallen alle onder de Regeling Gebiedsgerichte Bestrijding Verdroging (GeBeVe).



    commentaar: G.M.

    De oorzaak van verdroging ligt o.a. in het feit dat het diepere grondwater op ontelbare plaatsen in het Maasdal naar boven kwelt en via de grindgaten wegstroomt in de Maas. De fase B is een schoolvoorbeeld. G.S. van Limburg kunnen dit al zeer lang weten en zijn mede verantwoordelijk voor deze situatie.