Alle mensen zijn gelijk voor de wet, maar sommigen zijn gelijker dan anderen

Wat weten politici van uitzichtloze armoede en verrijking aan de top ..??


EuroStaete . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Euroramp


De Telegraaf

'Goedkope gulden stimuleerde groei'

Van onze parlementaire redactie

 
 
DEN HAAG, maandag
       De gulden is inderdaad ondergewaardeerd de euro ingegaan. Dat erkende minister Zalm (Financiën) gisteren op Radio 1. Dat is echter een bewuste keuze geweest, stelde de bewindsman, die goed is geweest voor de export en de economische groei in ons land.
        Hij staat dan ook nog steeds achter die keuze.
       Zalm reageerde daarmee op de uitspraak van Henk Brouwer, directeur van De Nederlandsche Bank, die stelde dat de gulden in 1999 zo'n 5 tot 10 procent ondergewaardeerd was ten opzichte van de Dmark.
       Als de gulden wel opgewaardeerd zou zijn ten opzichte van de D-mark, hadden we de economische groei die ons land gekend heeft niet gehad, aldus de bewindsman. De druk op prijzen die ontstond door de goedkope euro, 'is dan de prijs die je betaalt'. Anderzijds, benadrukte Zalm, was de prijsstijging al ingezet en hebben we nu de laagste inflatie ooit. De geldontwaarding komt in 2006 zelfs onder de 1 procent uit.
        Coalitie noch oppositie ziet aanleiding Zalm nog eens kritisch aan de tand te voelen. Zalms partijgenoot Stef Blok meent dat áls er al een nadelig effect geweest is, dat inmiddels door de lage inflatie weggewerkt is.
       


•Ferd Crone

        PvdA-Kamerlid Ferd Crone stelt dat lonen niet bepaald worden door de wisselkoers. 'Als het zo eenvoudig was, zouden we toch meteen de wisselkoers verhogen?' Er moet dan ook niet alleen naar de lonen gekeken worden, omdat de lage koers van de gulden effect gehad heeft op de hele economie.
       'Een dure gulden maakt ook je producten en dus je export duurder. Bovendien drijf je met een hoge wisselkoers de inflatie op. En het probleem van het vaststellen van de wisselkoers zat alleen bij Duitsland. Dan had bijvoorbeeld de D-mark gedevalueerd moeten worden, maar dat gebeurt niet zo makkelijk bij zo'n grote munt, ook al omdat niet in te schatten is of een economische dip lang duurt.'
       



 
 
[terug] 2 mei 2005