![]() Commentaar onder het artikel De ophef rond de invoering van de euro is een 'non-discussie', vindt president-directeur Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB). "Ik hoop dat de discussie snel wegebt", zei Wellink bij de presentatie van het jaarverslag van de bank. Volgens hem waren de prijsstijgingen van sommige producten na de invoering van de euro niet aan de nieuwe munt te wijten. "Het is moeilijk gebleken uit te leggen dat de inflatie door andere factoren, zoals de overspannen Nederlandse economie, werd veroorzaakt." Ook de vermeende onderwaardering van de gulden ten opzichte van de Duitse mark heeft geen rol gespeeld volgens Wellink. "In 1993 werd de vaste bandbreedte tussen gulden en D-mark verwijd en daarmee werd de verloving formeel gemaakt. In 1998 had ik een gesprek met mijn Duitse collega, daaruit bleek geen enkele reden de verloving te verbreken." Wellink vindt het verbazingwekkend dat er nu wordt geroepen dat de gulden had moeten worden opgewaardeerd. Volgens hem was dat jarenlang onbespreekbaar omdat het de concurrentiepositie zou schaden. Een hogere inwisselkoers van de gulden voor de euro zou de al niet zo beste concurrentiepositie nog verder hebben verslechterd, stelt Wellink. In een aflevering van het programma Zembla stelt oud-directeur Szász van De Nederlandsche Bank opnieuw dat de gulden bij de overgang naar de euro in 1998 was ondergewaardeerd ten opzichte van de Duitse mark. SP-Kamerlid Agnes Kant wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de overgang van de gulden naar de euro vanwege "de aanhoudende onduidelijkheid hierover".
Begin deze maand zei de opvolger van Szász, DNB-directeur Brouwer hetzelfde, wat tot grote beroering leidde. Minister Zalm (Financiën) kreeg het verwijt dat hij de te lage instapkoers van de gulden zou hebben verzwegen tegenover de Tweede Kamer. De minister sprak dat tegen en stelde dat de koers de verhouding van die tijd "heel aardig'' weerspiegelde. Zalm: "De mensen hebben waar voor hun geld gekregen."
Onderzoek noodzakelijk Ook het Centraal Plan Bureau betoogde dat de gulden niet was ondergewaardeerd vergeleken met alle munten in het eurogebied. Volgens Szász, die in 1994 vertrok als directeur bij De Nederlandsche Bank, was de gulden in 1998 wel degelijk ondergewaardeerd en heeft dat tot extra inflatie geleid. Een aantal economen concludeert dat de Nederlandse economie en het vertrouwen in de Europese munt daardoor grote schade hebben opgelopen. SP-Kamerlid Kant vindt dat "als zoveel gezaghebbende mensen iets anders blijven zeggen" een parlementair onderzoek noodzakelijk is. In een parlementair onderzoek worden getuigen niet onder ede gehoord. Mocht dat toch nodig zijn, dan kan de Kamer besluiten tot een parlementaire enquête. Die mogelijkheid is volgens Kant niet uitgesloten, "maar je begint met een parlementair onderzoek".
|
Commentaar:
Het is werkelijk godgeklaagd dat zowel de president van de Nederlandsche Bank NV en de minister van Financiën volhouden dat de hyperinflatie van de prijzen voor gewone dagelijkse producten vanaf de invoering van de euro op 1 januari 2002 niet te wijten was aan die euro. Dit ondanks het vaststaande feit dat de prijzen tot nu toe met ca. 100 procent zijn gestegen.
Neem nu deze uitspraak van Wellink: "Wellink vindt het verbazingwekkend dat er nu wordt geroepen dat de gulden had moeten worden opgewaardeerd. Volgens hem was dat jarenlang onbespreekbaar omdat het de concurrentiepositie zou schaden. Een hogere inwisselkoers van de gulden voor de euro zou de al niet zo beste concurrentiepositie nog verder hebben verslechterd".
Deze opmerking staat loodrecht op: "Het is moeilijk gebleken uit te leggen dat de inflatie door andere factoren, zoals de overspannen Nederlandse economie, werd veroorzaakt."
Wellink suggereert hier dat niet het monetaire beleid oorzaak is van de inflatie, maar de bonden met hun werknemers in de arbeidsmarkt, of als gevolg van het slechte weer, danwel het inslaan van een komeet. Het is helder dat een hogere instapkoers juist gustig zou zijn geweest om die overspannen arbeidsmarkt wat te laten ontspannen; en dat dan niet de werknemers door Wellink verantwoordelijk zouden hebben kunnen worden gesteld voor de inflatie door extreme looneisen te stellen. Sterker nog: Ik weet mij maar één beleid te herinneren: zolang Zalm aan het bewind is moeten de lonen en vooral de sociale uitkeringen sterk gematigd worden om de export te reddden. Anders gezegd: de gewone man moet de concurrentiepositie van de exporteurs financieren.
Het gekke is dat we onze welvaart kennelijk alleen kunnen verdienen met het exporteren van onze producten en diensten (onze concrete welvaart dus !!) en die niet zelf consumeren. Daarnaast verdienen wij onze levensstandaard natuurlijk ook wel met de internationale handel om daarmee onze import te betalen, want alle auto's en computers komen van over de landsgrens.
Maar Zalm en Wellink liegen er beiden lustig op los, zonder dat de pers en de politieke partijen daarop in voldoenede mate op inspringen. Natuurlijk heb je niet echt last van die inflatie wanneer je minister, bankpresident of kamerlid bent. De deurwaarder komt bij die mensen beslist niet langs, en energie, gas, water, kabel en telefoon worden bij deze grootverdieners gegarandeerd niet afgesloten. Ze kunnen dan ook heel academisch zwetsen over eigen verantwoordelijkheid en het zoeken naar (slechtbetaald) werk, en realiteit en fictie door elkaar hutselen, zonder echte openbare kritiek; en zeker niet van de minima die vrijwel geen toegang krijgen tot de massamedia, behalve als ze zielig willen doen.
Wanneer je de statistiek van het CBS over de werkgelegenheid en werkloosheid bekijkt, dan zie je dat Wellink glashard staat te liegen met zijn bewering dat er hooguit 2,2 procent werkloosheid was eind 2001, terwijl de CBS-grafiek duidelijk een ander beeld toont. Een van de verklaringen voor het aantrekken van de inflatie is dat al het zwarte geld in de kluizen van de banken voor het einde van 2001 ergens moest worden ondergebracht, waardoor een extra grote vraag ontstond en extra liquiditeit in de geldmarkt stroomde. Met name vanuit de belastingparadijzen als Lichtenstein, Luxemburg en Monaco. Dat was een van de echte oorzaken van inflatie. Eerder waarschuwde ik dr. Szász; in 1988 al voor dit soort structuurveranderingen in de geldomloop.
Bestudeer de statistiek van het CBS eens heel kritisch over de groei en afname van het aantal banen en de aperte leugen van Wellink over de zogenaamde groei van de economie en de extreme vraag naar werknemers die hij debiteerde in het journaal van 29 mei 2005.
Daarnaast negeren bijna alle politici in Nederland en Europa de gigantische verschillen in productiviteit en koopkracht tussen de landen in het westen en die van de nieuwe landen in het bijzonder, nog daar gelaten de verschillen in de EU van eerste 15 staten. Met name de directeur van de Europese Commisie in Den Haag Nico Wegter begatelliseerde op het symposium van 'Aarde, Boer, Consument' de grote verschillen die de werkgelegenheid en het welzijn in onze regio zullen aantasten. De Fransen hebben dat goed aangevoeld en zeiden dus NEE tegen het Europese Verdrag voor liberalisering en desocialisering van de markt
De vraag die gesteld kan worden is, of de heer Wellink zijn standpunt in de besloten kring van de Haagsche Schouw heeft afgestemd en andere leden zoals Duisenberg, Donner, van Delden, De Wijkerslooth en Docters van Leeuwen e.a. notabelen heeft geraadpleegd ...!!! Nog vers in ons geheugen ligt de affair met de Mondriaan Victory Boogie Woogie met staatsraad Bol die mocht graaien in de monetaire reserves van de Nederlandsche Bank NV, omdat er wat muntgeld was overgebleven met de omwisseling van de gulden naar de euro.
Brief van R. Brockhus aan Dr. A. Szász van De Nederlandsche Bank NV (20 juni 1988)
Dr. Wim Duisenberg en zijn laatste verslag als president van De Nederlandsche Bank NV
Nederlandsche Bank vecht tegen inflatie en windmolens
Toename van de geldhoeveelheid gevaar voor een heropleving van de gevreesde inflatie
Wellink DNB: De ophef rond de invoering van de euro is een 'non-discussie'
Kamervragen over de EMU m.b.t. de opwaardering van goudvoorraden en het ABP-vermogen
Kamervragen die niet aan bod komen m.b.t. de EMU en het ABP-vermogen
De staatsschuld en waarom die juist géén last is voor komende generaties
Vragen aan de Europese sociaal-democraten, Dr. Wellink van de Nederlandsche Bank
dr. Wellink van de Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over hypotheekverstrekking
Het vriendelijk antwoord van de president van de Nederlandsche Bank NV
De ophef rond de invoering van de euro is een 'non-discussie' vindt De Nederlandsche Bank NV
De Nederlandsche Bank NV, wie heeft daar de echte zeggenschap ?
Staatsschuld hoeft nooit te worden afgelost, dat is zelfs onverstandig