Groene stroom verhult subsidiemisbruik. Die overbodige 1,3 miljard subsidie moet naar de Nuloptie v van Edelchemie BV

  • van Aarle B.V.
  • Trouw
  • De Volkskrant
  • NRC Handelsblad
  • De Gelderlander
  • Milieudefensie
  •  

    Kort milieucrimineel nieuws



    Op grond van een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag is het sinds 14 mei 2000 voor Nederlandse bedrijven verboden om geïmpregneerd houten prdukten te produceren voor de binnenlandse markt. Dit omdat het hout gevaarlijke stoffen bevat die in de bodem en het grondwater komen en ook de gezondheid van spelende kinderen aantasten. Het in St. Oedenrode gevestigde bedrijf van Aarle B.V. gaat hier echter nog gewoon mee door! Dat blijkt uit een tweetal advertenties waarmee van Aarle B.V. haar tuinhuisjes, pergola's, kinderspeeltoestellen, schuttingen, vlonders en picknicktafels te koop aanbiedt. De advertenties zijn geplaatst in het blad "Midden- Brabant" en het clubblad van een plaatselijke voetbalvereniging. Het eveneens in St. Oedenrode gevestigde Ecologisch Kennis Centrum heeft Burgemeester en wethouders van deze plaats inmiddels schriftelijk verzocht om aan deze situatie een eind te maken. Voor de tekst van dit verzoek verwijs ik naar de eerste link links naast deze tekst.

    In mei 2000 is er een hevige brand geweest bij afvalverwerker ATF in Drachten. Daarbij zijn concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen die zeer gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Het gaat om het kankerverwekkende benzeen, styreen en tolueen. De concentratie benzeen was een factor 1000 hoger dan normaal. Benzeen kan leukemie veroorzaken en tolueen versterkt het effect van benzeen nog eens. Er kwam ook duizend kilo cadmium vrij, wat bij koeien nierziekten kan opleveren. Een biologische boer had hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders verzocht een onderzoek in te stellen, waaruit het hierboven vermelde als conclusie naar buiten kwam. Desondanks heeft burgemeester van der Zaag van Smallingerland (waartoe Drachten behoort) bij de brand niemand gewaarschuwd en steeds volgehouden dat omwonenden geen gevaar liepen. Omdat uit de omgeving van het bedrijf na de brand veel berichten kwamen over opvallende sterfte van verschillende dieren, zoals vissen en vogels, heeft hij inmiddels wel besloten dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de dood van deze dieren.

    De Inspectie Milieuhygiëne heeft het toezicht op door de gemeenten verleende vergunningen de afgelopen jaren laten verslonzen. Dat meldt Minister Pronk van Milieu in een brief aan Milieudefensie Twente naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede. Hij zegt dit kort na zijn aantreden in 1998 al te hebben geconstateerd, maar dat er nu "nog meer aanleiding is tot intensiever toezicht op de gemeenten dan ik kon vermoeden". Hoewel de aanleiding van deze opmerkingen dus de vuurwerkramp in Enschede betreft, geldt dit gebrekkig toezicht volgens hem dus in het algemeen voor milieuvergunningen.

    Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het gerespecteerde onderzoeksbureau TNO ligt er bij vuurwerkopslagplaatsen zwaarder vuurwerk dan volgens de vergunning is toegestaan. Directeur-generaal Annink beweert dat het Openbaar Ministerie bij onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede heeft geconstateerd, dat er sprake is van frekwent en bewust verkeerd labelen van verpakkingen van vuurwerk. De Ministeries van VROM en Binnenlandse Zaken stellen een nader onderzoek in naar deze zaak. Meer informatie over de vuurwerkramp vindt u trouwens via de link linksboven op onze indexpagina.

    Zestigduizend liter melk van zieke koeien is verwerkt tot veevoer en op die manier in de voedselketen terecht gekomen. Het openbaar ministerie in Leeuwarden stelt een onderzoek in naar destructiebedrijf Rendac uit Son en Breugel. Dit bedrijf heeft deze melk van boer Roozegaarde uit Zelhem ten onrechte niet behandeld als te vernietigen "hoog- risico-afval", maar als zogenaamd "gemengd afval", dat in veevoer verwerkt mag worden. Hierdoor kunnen over de hele wereld runderen besmettingen oplopen. En die runderen komen vervolgens gewoon in de voedselketen terecht.

    Afvalverwerker Avira wil op het terrein van de al gesloten kerncentrale in Dodewaard een verbrandingsoven bouwen, waarin men onder andere restanten van sloopauto's wil verbranden, naast hoogcalorische afvalstoffen. Avira wordt binnenkort overgenomen door de Rotterdamse verwerker van chemisch afval AVR. De gemeente Dodewaard stelt alles in het werk om deze plannen te dwarsbomen. Dodewaard wil het liefst dat de hele kerncentrale binnen 5 a 10 jaar wordt opgedoekt. Om het terrein daarna te betrekken bij de herinrichting van de uiterwaarden tot natuurgebied.

    Veel Europese landen, en ook Nederland, overtreden de Europese regelgeving waar het betreft de plicht van het verstrekken van informatie aan de Europese Commissie over de hoeveelheid PCB's op hun grondgebied. De informatie had al in september 1999 aangeleverd moeten zijn.

    Bij meer dan 10 procent van de bodemsaneringen wordt gefraudeerd. Zwendelaars vervalsen verklaringen dat de bodem schoon is of storten schone grond op de vervuilde-. Dit gaf Minister Pronk onlangs toe aan de Tweede Kamer.

    Bewonersgroepen uit Nijmegen en Weurt gaan gezamenlijk proberen de vergunning van de Nijmeegse IJzergieterij open te breken. Dit bedrijf stoot tal van uiterst gevaarlijke stoffen uit, zoals dioxines en PAK's, zonder dat het daarvoor een vergunning heeft. De zaak is op scherp gezet door Johan Vollenbroek van het bureau Mobilisation for the Environment.

    De Nijmeegse kolencentrale EPON stookt nu afvalhout bij, maar wil ook nog diverse andere afvalstoffen gaan bijstoken. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben nu toestemming gegeven voor een tiental stookproeven. Gedacht wordt onder meer aan het bijstoken van koffiedrab, olijfoliepitten en nog meer afvalhout dan er nu al bijgestookt wordt. Tegen het stoken van afvalhout lopen nog steeds enkele juridische procedures bij de Raad van State. Zo eist de Vrijwillige Milieurecherche binnenkort in een spoedprocedure de intrekking van de vergunning voor het houtstookproject.

    Inspecteurs van de Gezondheidsdienst voor Dieren verzwijgen soms dat ze op boerenbedrijven koeien hebben aangetroffen die aan de "slijtersziekte" lijden. Betreffende beesten zijn sterk vermagerd. Daarbij spelen verschillende factoren een rol: vervuild slootwater door rioolwateroverstorten; bestrijdingsmiddelen in het water (onder andere arsenicum en chroom, dat uitspoelt uit gewolmaniseerde schuttingen), en injecties tegen koeiengriep met een vervuild preparaat van de firma Bayer.

    De afvalstort Derde Merwedehaven in Dordrecht heeft de omwonenden al veel omwonenden en ziektes opgeleverd, met name door de stort van organisch en gevaarlijk afval en het daarbij vrijkomende stortgas. De aangrenzende gemeente Sliedrecht heeft inmiddels bij het rijk en de provincie Zuidholland gevraagd de stortplaats te sluiten totdat er een einde komt aan de stankoverlast. Inmiddels mag er op deze stort al geen brandbaar bedrijfsafval meer worden gedumpt. Daardoor is de afvalstort, een semi- overheidsbedrijf, in grote financiële problemen gekomen. De directie denkt nu de oplossing gevonden te hebben. Men gaat in Zoetermeer een fabriek bouwen die brandstof-pellets gaat maken: geperste afvalbrokken die verbrand gaan worden in de kalk- en cementindustrie in het buitenland. Zo gaat de diffuse verontreiniging van ons leefmilieu (toekomstige gebouwen) weer en stapje verder.

    Inwoners van Grootschermer hebben zeer verontwaardigd gereageerd op de ernstige asbestvervuiling van het terrein van Pilkes Verlichting B.V. De provincie heeft het bedrijf gesommeerd om met de sanering van circa 15.000 ton grond te stoppen. De concentratie asbest was op sommige plekken 970 milligram per kilo, terwijl de wettelijke norm tien milligram is. De provincie heeft inmiddels aangifte bij Justitie gedaan. TNO is ingeschakeld; mogelijk volgt er nog een gezondheidsonderzoek van de GGD.

    De rechtbank in Leeuwarden heeft destructiebedrijf Rendac uit Burgum veroordeeld tot een boete van 100.000 gulden. Het bedrijf heeft volgens het Openbaar Ministerie in 1996 een aantal keren zwaar vervuild water geloosd in het Prinses Margrietkanaal. Dat gebeurde in een periode dat het bedrijf overuren maakte wegens de varkenspest.

    Omwonenden van de ENCI in Maastricht komen in actie tegen de stank- en lawaaioverlast van de cementfabriek. De Vereniging tot Redding van de St. Pietersberg is onder andere zeer verontrust over mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid van het verbranden van rubber, rioolslib en afval van olieraffinaderijen. Het aantal aandoeningen aan de luchtwegen is in de regio- Maastricht toegenomen. Er zijn mensen die zich onder doktersbehandeling hebben moeten stellen na een wandeling over de Sint Pietersberg. Ook liggen er op het plateau regelmatig schapenkadavers.

    Terug naar Vrijwillige Milieurecherche- indexpagina:

    VMR-homepage . . . . . SDN homepage
    Disclaimer