• Brief aan Kamer
  • Oproep tot protest
  •  

    Provincie Gelderland trekt Nimby- wet in: poging tot misbruik van wetgeving om ontzanding Maasbommel door te drukken mislukt



    De provincie Gelderland heeft onder grote druk van de plaatselijke bevolking en actiegroepen afgezien van toepassing van extreme dwangmiddelen om binnendijkse ontzanding bij Maasbommel door te drukken. Dat wilde ze doen middels de zogenaamde "NIMBY- wet".

    NIMBY betekent: "Not In My Backyard" oftewel "Niet in Mijn Achtertuin". Enkele jaren geleden begon de rijksoverheid zich zorgen te maken over het feit dat veel milieu- en ruimtelijke procedures zolang duren. Soms vergt het algemeen (lees: economisch) belang dat lastige dingen als inspraak van burgers terzijde geschoven kunnen worden.

    Wat lag er meer voor de hand dan dat - waar de Betuwelijn tot project van extreem groot nationaal belang is verheven - de Nimby- wet zou worden ingezet om de aanleg ervan te versnellen. Toch koos men er niet voor, omdat er nog geen jurisprudentie is over de Nimbywet. Met grof geschut inzetten en vervolgens mogelijk teruggefloten worden door de Raad van State is natuurlijk geen prettig vooruitzicht. Met daarbij ook nog gezichtsverlies en verder uitstel of zelfs afstel in het verschiet.

    Diezelfde overheid ging vervolgens op zoek naar een ander project om de Nimby-wet op los te laten. En dat project werd gevonden in het Land van Maas en Waal, in Maasbommel. Bewoners van deze streek, milieugroepen en ook het gemeentebestuur van West Maas en Waal maakten zich grote zorgen over het plan om een gat te graven met een oppervlakte van 600 voetbalvelden en een diepte van 44 meter. De bewoners vreesden terecht dat door dit project de stabiliteit van de dijken in gevaar gebracht wordt. Bij hoog water is er daarmee grotere kans dat het hele - laaggelegen- Land van Maas en Waal vol met water loopt.

    Er wordt zoveel gebouwd in Nederland, dat er een tekort dreigt aan beton- en metselzand. Dit schrijft staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer in maart 2000. (Zie de eerste link hiernaast). Dit is een zeer discutabel argument. Er is nog genoeg zand te halen op veiligere - buitendijkse- locaties. Bovendien kun je je afvragen of we nog wel zoveel moeten bouwen. Geen nieuwe wegen meer, geen Betuwelijn en niet meer bouwen dicht bij de rivier is immers voor het milieu hard nodig! En zijn al die bouwvakkers trouwens nog wel te vinden, om alle bedachte projecten uit te voeren?

    Feitelijk was er sprake van onjuist gebruik dan wel misbruik maken van de Nimby-wet. Deze wet is immers bedoeld voor projecten van groot nationaal belang waarbij er geen alternatieven aanwezig zijn. Het (praktisch geheel) uitschakelen van alle inspraakprocedures wordt dan nodig geacht om het project niet in gevaar te brengen.

    De brief van mevrouw de Vries had haar uitwerking niet gemist, want Gedeputeerde staten van Gelderland hadden kort daarna officieel de Nimby- dwangprocedure opgestart. Er werd massaal bezwaar gemaakt, en u, lezer, kon dat tot 15 september 2000 ook nog doen! Via de tweede link naast deze tekst kunt u meer informatie vinden over "Maasbommel" en de strijd tegen de zandwinningslobby. Daar kunt u trouwens ook lezen dat actiegroepen vreesden, dat het enorme gat dat straks dreigde te ontstaan mogelijk gevuld zou gaan worden met zwaar chemisch afval.


    Via de link hieronder keert u terug naar de indexpagina van de Vrijwillige Milieurecherche


    VMR-homepage . . . . . SDN homepage
    Disclaimer