Door K.J. Wouters:
Ja, prachhtig allemaal, maar laat ik even een paar dingen op een rij zetten.
- In het algemeen is het zo, dat het Openbaar Ministerie veel te veel macht krijgt. Advocaten, hebben hier veel tegen ingebracht, maar de Tweede Kamer doet alsof ze doof is. Het gaat in feite niet uitsluitend om fraude bij de bijstand. Het probleem ligt veel ruimer.Want als je alles in de maatschappij strafbaar gaat stellen, kan het niet uitblijven, dat de repressie steeds meer toeneemt. En verder is bijna elke vorm van criminaliteit slechts een kwestie van definitie. wat gisteren nog wel mocht, mag morgen niet meer en omgekeerd.
Een hedendaags voorbeeld: er gaan (natuurlijk) weer stemmen op om een soort "Internet" politie in het leven te roepen. Want zegt men, er gebeuren van die akelige dingen op het net. Wat ze eigenlijk willen zeggen is: ook daar willen wij uitmaken wat de spelregels zijn. Dus geen naakt, bijvoorbeeld. Mijn vraag is dan, waar bemoeit deze vervloekte overheid zich mee? Waarom moeten daar weer door die overheid nota bene, regels worden gesteld? Zo zachtjesaan bekruipt mij het kille gevoel, dat deze maatschappij wel erg veel weg krijgt van een Gestapostaat. Niet te geloven.
- In het verlengde hiervan dan die bijstandsfraude en de jachthonden. Wie is ook alweer op het idee gekomen, om Justitie directe toegang te geven tot de sociale verzekeringswetten? Vroeger was dat soort fraude ook altijd strafbaar, maar dan via het Wetboek van Strafrecht. En zo hoort het ook. Maar nee, er werd zo'n misbruik gemaakt en er klinken weer geluiden om die fraude weer strenger aan te pakken. Maar wat voor fraude dan? Die paar rotcenten, die niet worden opgegeven, omdat de armoede zo verschrikkelijk is, in Nederland. Jawel in Nederland!
En dan te bedenken, dat heel veel organisaties, zoals de kerken, uitvoeringsorganen en de woningbouwcooperaties potjes van miljarden hebben opgebouwd, onder meer door dikke subsidies van de rijksoverheid en de premies van de aangeslotenen. Dat zijn ook belastinggelden en directe
afdrachten. En wat gebeurt daarmee? Worden die gelden doorgesluisd naar de deelnemers? Nee, natuurlijk niet, men pot op en zorgt ervoor dat de eigen functionarissen met oeverloos dikke salarissen naar huis gaan. Dat kan wel natuurlijk. Net als elk Afrikaans land, zorgt men ook hier zeer goed voor zich zelf in de eerste plaats.
- In zo'n sfeer willen de jachthonden (de "sociale" recherche dus), zich graag profileren. Want wie resultaten boekt, maakt promotie en kan zich een dikkere auto permitteren. Heerlijk toch. Wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers is niet relevant, want men "doet slechts zijn werk enz." Je
moet toch wel een bepaalde mentaliteit hebben om bij zo'n club te werken. De geschiedenis leert, dat er hier altijd ruimschoots mensen waren om bepaalde karwijen op te knappen. Geld stinkt voor calvinistisch Nederland nog steeds niet.
- Over de gevolgen hoor ik nooit iemand. Ik zal er daarom hier een doekje over open doen.
Iemand die gefraudeerd heeft tot zeg maar f10,000,-- (tienduizend), en daar zit je gauw aan, want de bedragen worden bruto berekend, wordt veroordeeld tot 5 weken gevangenisstraf.
Daar zijn standaard tabellen voor, die ieder kan opvragen. Bij een eerste keer, kan deze standaard meestal worden omgezet in een taakstraf. Bijvoorbeeld: in een ziekenhuis 100 uur borden wassen. De uitvoering van die taakstraffen wordt gedaan door de Reclassering.
Dus let wel;
- Eerst het verhoor door de jachthonden, hetgeen door de zucht naar resultaten, veel vernederingen met zich meebrengt,
- Dan oproep door de politierechter ter openbare zitting. Volgende vernedering. (De jachthonden: "Ja, eigen schuld, of in hedendaags jargon, gij zijt persoonlijk verantwoordelijk voor uwe daden." Op die zitting, wordt door de rechter nog eens alles secuur doorgenomen, ook let wel, eerdere veroordelingen! Bijvoorbeeld een veroordeling voor te veel drank en toch autorijden. Het doet er niet toe of dat allang geleden is gebeurd. Want de fraudeur is een crimineel tenslotte en je moet altijd bedacht zijn op herhalingen. Dat gebeurt dan ook, maar daar kom ik nog op
terug.
- Je advocaat, als die er al is, doet er niets aan toe, want het gaat om vaste afspraken tussen de procureur-generaals en de straf is dus standaard. 5 weken zitten of taakstraf, waar onze top-crimineel ook zelf om moet vragen. Ook nog. Doet men dat niet, dan is het inderdaad zitten. Ik schrijf dit hier moedwillig sarcastisch, want de maatschappelijke gevolgen zijn natuurlijk evident. Maar het allerergste is, dat ze eerst niet zicht baar zijn.
- Want wat volgt: Er worden door elke instantie dossiers aangelegd. De straf gaat bovendien altijd samen met een proeftijd van minstens twee jaar. En daar komt dan de aap uit het beruchte kledingstuk. Gaat men, aha, daar komt die, solliciteren bij een bedrijf dat vraagt om een bewijs van goed gedrag.............., dan moet de geliefde Reclassering een rapport opstellen, want dat bedrijf wordt dus achter de rug om ingelicht.In plaats van een direct brandmerk op het voorhoofd, doet men het dus net iets anders, maar zeker zo effectief. Er zijn natuurlijk alltijd wel baantjes, waar men geen gevaar is voor deze fijne democratische samenleving. Begeleider op een tram of zo......
Ik hoop, dat het volkomen duidelijk is, dat de zogenaamde fraudeur, in feite maatschappelijk is uitgerangeerd. En dat is waar het om gaat. Ik kom daarom nu tot een afsluiting.
Behalve enkele zeer ernstige misdrijven, die nooit door de mensen zijn geaccepteerd en zeker niet in een humanistisch-christelijke wereld , zijn hedendaagse "misdrijven" meestal een kwestie van definitie. Men verzint iets om strafbaar te zijn en via een zogenaamd democratisch proces meent dan de Staat(?), dat er strafregels gesteld moeten worden. Of die overheid dat mag, ga ik nu niet op in.
Feit is, dat de gevolgen daarvan voor veel mensen funest zijn. En deze mensen zijn ook onderdeel van die zogenaamde Staat. Als wij zo doorgaan, door medeburgers voor eenvoudige vergrijpen, tot crimineel te verklaren, dat diezelfde Staat er voor zorgt. dat die slachtoffers dat op korte of lange termijn niet meer pikken. En volkomen terecht. Het gaat niet aan, dat een Officier en een Rechter 's avonds lekker achterover leunen en een ander onder hun besluiten niet alleen zucht, maar heel zijn leven aan gort gesmeten ziet. en dat voor een paar rotcenten, die ook natuurlijk sowieso moeten worden terugbetaald.
Het ergste van alles, zijn echter mijn oud-collega's. Alle met een voortreffelijke opleiding, maar ingestapt, omdat het lucratief was. Je kon promotie maken en het betaalde goed. En de hypotheek en Lia krijgt haar tweede.
Ik heb voor kort nog gewerkt als beslisser/teamleider bij sociale diensten in dit land. Zelf denk ik, dat ik behoorlijk zakelijk ben enzovoort, maar ik ben er uitgestapt. De gruwelijke ellende en het oeverloze bedrog van deze regering kan ik niet mer aanzien. Zijn er nog echte kritische mensen in dit land?
Vriendelijke groet,
K.J. Wouters.