Bezwaarschrift tegen besluit nr: 02/62 van 18012-02, (WOB) met schade-aansprakelijkheidsstelling

EKC homepage . . . . . SDN Homepage . . . . Schandpaal


Het werken met vers geïmpregneerd hout kostte hem zijn gezondheid


De Telegraaf
 
  Timmerman doodziek na arseenvergiftiging door geïmpregneerd hout,

´MIJN LICHAAM IS COMPLEET VERWOEST´

door HARRIE NIJEN TWILHAAR

 
 
NAALDWIJK, woensdag
       Het hek is van de dam. De brancheorganisatie van impregneerbedrijven in Nederland (VHN) is woedend op staatssecretaris Van Geel (Milieu) die wil dat er een totaalverbod komt voor de handel in, en het gebruik van geïmpregneerd hout. 'Schande!' roept VHN-voorzitter Kees Boon. 'Eindelijk', verzucht de doodzieke 36-jarige Perry van der Eist uit Naaldwijk. Het lichaam van de ex-timmerman is doordrenkt met arsenicum, een zwaar metaal waarmee al jaren verduurzaamd hout van schuttingen, tuinpaaltjcs, klimtoestellen en tuinmeubelen wordt behandeld.

        De staatssecretaris stelde begin deze week dat er bij het gebruik van verduurzaamd hout sprake is van 'een medische dreiging zoals vergiftiging, kanker en genetische schade'.
       Voor Perry van der Eist komt het verbod echter te laat. 'Mijn leven is door dat giftige metaal compleet verwoest. Ik kan amper nog leven en ben veroordeeld tot een onmenselijk bestaan', zegt Van der Eist die inmiddels via zijn raadsman bij de Nederlandse staat een claim heeft ingediend van 100.000 euro wegens het toestaan van het gebruik van geimpregneerd hout.
       Samen met zijn vader startte hij tien jaar geleden een timmerbedrijfje waarbij er volop gewerkt werd met geïmpregneerd hout. Na drie jaar tekenden zich de eerste symptomen van arsenicumvergiftiging af. 'Doodziek werd ik', vertelt de Naaldwijker. Hij liep de deur bij internisten van verschillende academische ziekenhuizen plat. Uiteindelijk constateerde het Preventief Medisch Centrum in Rotterdam dat het om een agressieve toxicologische vergiftiging ging, met arsenicum.
       
Schadeclaim van ton bij Nederlandse staat

'Uitzicht op genezing is er niet meer', weet Van der Eist die zich in een invalidenwagentje voortbeweegt.
       
Infuus
        Dag in, dag uit was hij destijds met de verwerking van geïmpregneerd hout bezig. 'Bij mooi zomerweer liep ik met een ontbloot bovenlijf het hout op maat te zagen. Het arsenicum heeft via de poriën en longen mijn lichaam volledig aangetast. Ik moet nu twee keer per week aan het infuus om schoongespoeld te worden.'

 
       Volgens Van der Eist is het gebruik van geïmpregneerd hout in en rondom het huis levensbedreigend. Bovendien wordt volgens wetenschappers het milieu aangetast wanneer tuinhekjes en schuttingen met verduurzaamd hout in de grond worden geslagen. 
 

Perry van der Eist is sinds zijn 26e levensjaar ziek van verduurzaamd hout. 'Het arsenicum heeft mijn lichaam helemaal aangetast."
FOTO: WIM HOFLAND
'Er is nu een meldpunt waar mensen met klachten zich kunnen opgeven, want het gaat verder dan de industrie', zegt zijn advocaat M. de Witte. Er hebben zich bij de letselschade-advocaat al tientallen slachtoffers gemeld. 'In Lelystad zijn er bijvoorbeeld woonhuizen waarin verduurzaamd hout is verwerkt. Die bewoners hebben zich ook tot ons gewend

       Volgens Ad van Rooij van het Ecologisch Kenniscentrum hebben verschillende onderzoeken, zoals neergelegd in het basisdocument arsenicum van VROM, al in 1990 aangetoond dat zowel het gebruik als het verbranden van geïmpregneerd hout veel gevaarlijker is dan asbest. Ook het kenniscentrum wordt op dit moment overspoeld met e-mails van verontruste burgers, werknemers, agrariërs en bedrijven. 'In totaal wordt er in Nederland jaarlijks zo´n 900.000 kuub geïmpregneerd hout verkocht.'

       Volgens Kees Boon van de brancheorganisatie VHN, waarbij 17 bedrijven met enkele honderden medewerkers zijn aangesloten, is er helemaal niets aan de hand. 'Onze houtproducten zijn KOMOgecertificeerd en mogen dus verkocht worden. Overigens zijn er bij ons geen slachtoffers bekend. Het is een hetze die al jaren tegen ons wordt gevoerd. Ze willen de branche kapotmaken.'

Terug naar pagina
 

14 januari 2004