van 10 maart 1998
Van onze verslaggever
Het rapport van Ouwerkerk is vernietigend voor zowel Pauw als voor zijn verzekeringsexpert Van Nederpelt, die in opdracht van Delta Lloyd werkte. Beiden zochten de oorzaak van de veesterfte buiten het bedrijf. Pauw en Van Nederpelt weigerden volgens Ouwerkerk aan zijn onderzoek mee te werken.
In 1995 brak er ziekte uit onder het vee van Pauw. Koeien werden suf, kreupel, raakten uitgemergeld en moesten worden afgemaakt. Kalveren kwamen blind en zwak ter wereld. Gedurende twee jaar kon geen bevredigend antwoord worden gevonden op de vraag wat de oorzaak was. Vanwege 'de ziekte van Beets' dreigde Egypte met een importverbod van melkproducten uit Nederland. De commissie-Ouwerkerk noemt Pauws gebrek aan vakmanschap hoofdoorzaak van de ziekte onder het vee. In het rapport wordt gewezen op onvoldoende aandacht voor de voeding, slechte huisvesting en hygiëne, mogelijk binnenhalen van ziekten door veelvuldige aankopen van vee en te weinig zorg voor de kalveren. De conditie van de dieren was matig.
Pauw sloeg adviezen van dierenartsen en veedeskundigen in de wind, staat in het rapport. Daardoor werden steeds meer koeien ziek. De commissie denkt dat de boer op het verkeerde been is gezet door verschillende adviseurs, onder wie verzekeringsexpert Van Nederpelt, die meenden dat het vee vergiftigd werd door een milieuverontreiniging. De slechte kwaliteit van het water in de sloten bij de boerderij hebben volgens de commissie eveneens een negatief effect gehad op de gezondheid van het vee. Omdat Pauw zijn sloten onderbemaalde en niet uitbaggerde, was er onvoldoende doorstroming met frisser water. Pauw gaf zijn dieren dit water te drinken.
Pauw weerspreekt de beschuldigingen. 'Ik heb mijn beesten niet vermoord.' Volgens hem hebben allerlei veterinaire instanties gezegd dat hij als boer naar behoren functioneerde. 'Als men mij op tijd had gewaarschuwd over de kwaliteit van het slootwater was er niets aan de hand geweest.'
Hij vraagt zich af hoe het komt dat, als hij zo'n slechte manager was, er vijftig blinde kalveren werden geboren. Commissielid H. de Boois: 'De kalveren waren niet blind, maar hadden oogafwijkingen. Dat. had te maken met stofwisselingsproblemen. Ze genazen als ze elders werden ondergebracht.'
Commissievoorzitter Ouwerkerk zegt dat de huidige rundveehouderij in het algemeen kwetsbaar is. 'Koeien zijn net topatleten. Ze hoeven bij wijze van spréken maar een verkeerde biefstuk te krijgen en de prestaties vallen tegen.' Volgens hem is er aanleiding tot bezinning.
Het rapport van de commissie geeft dorpelingen en collega-veehouders in Beets gelijk. Zij hebben vanaf het begin de als 'vreemd' bekend staande Pauw aangewezen als schuldige. Hij was in hun ogen dan wel boer, maar geen 'verzorger'. Pauw verkocht vorig jaar zijn bedrijf en is nu zakenman.
Stichting Sociale Databank Nederland
E-mailadres: sdn@planet.nl
Internet site:
http://www.sdnl.nl/pauw-1.htm