Het partijcongres van de PvdA liet het niet zien; evenmin de christelijke partijen in de Tweede Kamer, zoals het CDA, de SGP en Christen-Unie. Zelfs de socialisten blijken niet echt sociaal te zijn m.b.t. de schulden die de maatschappij ontwrichten. Sterker nog, hoewel minister Lodewijk Ascher, fractievoorzitter Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman de mooiste vergezichten presenteerden, blijkt in de politieke arena toch dat het bezuinigen en laten krimpen van de economie het hoofddoel zal blijven van het kabinetsbeleid. Alleen de leden van de Eerst Kamer kunnen, net als Hans Wiegel het kabinet Kok, deze afbraakregering naar huis sturen door "Tegen" te stemmen, en zo ook het kabinet Rutte te torpederen. Zolang de geldpolitiek als het bloed van de samenleving niet in een openbare discussie komt, blijft maar een enkel ding over: bidden, zoals Jezus Christus dat aan alle mensen en christenen, inclusief politici en journalisten, heeft voorgehouden. Dat gaat zo: Gebed 'Onze Vader', en Jezus zei:
Onze Vader die in de hemel zijt, Volgens mij hebben christenen nog wat bij te leren, zonder hun bezitsdrang en vermeende rechten te veel geweld aan te doen, wanneer ook zij vragen stellen over het karakter en de eigenschappen van ons geld. Want over de kwalijke eigenschappen van ons geldsysteem werd op het partijcongres niet gesproken. Alleen fraaie vergezichten van de sterkste schouders die met een inkomensafhankelijke zorgpremie en scheefwoonbelasting i.p.v. huurverhoging de lasten kunnen dragen. Maar die, hoe menselijk ook, dat toch niet zullen doen wanneer zij daar fiscaal aan kunnen ontsnappen met belastingparadijselijke constructies. Waarom deze oproep? Eigenlijk omdat de financiële schulden in deze getallenoorlog veel kapot maken en heel veel mensen, gezinnen en kinderen het recht op een vreedzaam en beschaafd bestaan ontzegt. Waarbij de uitbuiting en onderdrukking door delen van het bedrijfsleven en overheidsinstellingen vanwege het rechtssysteem de waardigheid van de mens en diens toekomst grondig aantast. Alle mooie verhalen van de partijleiding ten spijt, gaat de afbraak van werk en werkgelegenheid met verpaupering gewoon door, terwijl de oplossing voor het grijpen ligt. Schuldsanering! Want waar komt al dat biljoenenbezit als tegenhanger van die biljoenenschuld toch vandaan? En wie zijn toch de schuldeisers? Het Jubeljaar kan niet meer in onze niet meer met de grond gebonden maatschappij. Maar een oplossing als de Belgische Verdwijntruc is dat wel degelijk. Alleen daar moeten we wel eerst over nadenken en dan kiezen voor een concrete oplossing van dat wat door de banken als schuldgeld werd en wordt gecreëerd uit het absolute niets; waarover volstrekt onterecht rente moet worden betaald aan banken en beleggers op de achtergrond. De Islam doet het op dit punt wel beter. Ik ben benieuwd of er christenen zijn die het aandurven om in het openbaar te discussiëren over de structuur van ons geldstelsel gekoppeld aan de opdracht van Jezus Christus om schulden te vergeven. Niet alleen in het eigen land maar ook internationaal. Rob Brockhus |
CPB-directeur Teulings gaf in Buitenhof zijn visie op de mogelijke afschrijving van de schulden van Griekenland. M.i. maakte hij daarin een fundamentele fout door te stellen, dat wanneer de schuld van Griekenland slechts ten dele zal worden terugbetaald, het afgeschreven deel ten laste komt van de beleggers als banken en pensioenfondsen, of als die gecompenseerd worden door de belastingbetaler. Teulings ziet over het hoofd dat wanneer de schuld gedelgd wordt via de Centrale bank van Europa in Frankfurt (ECB); en dus via het noodfonds, bijna niemand daar last van zal hebben. Het muntvoordeel gaat dan in de delging van schulden zitten. Maar psychologisch is een dergelijke sanering van die landenschuld wel moeilijk over te brengen. Het 'Onze Vader' geldt niet voor financiële schulden en kapitaal. Of toch ?? Welke dominee of priester zal dit gebed in relatie met de financiële crisis brengen vanaf de kansel !?
|
Hot! Bij wie heeft de staat 5,66 mlrd. geleend tegen 1% rente, bij een inflatie van 3,2%?
Overzicht van Sectoren
Topics bij SDN
Rubrieken bij de SDN
Archief van oudere stukken, artikelen en procedures