Het lezersonderzoek van De Telegraaf over de bezuinigingen
Het tweede onthullende artikel in De Telegraaf van 10 mei 2003

Volksgezondheid . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <===> SDN . . . Crisisdebat

Proficiat CDA, VVD, D66, met de zwijgende media op naar 3 miljoen onverzekerden
Niemand zou er op achteruit gaan was gezegd ! Waarom dan alles overhoop halen ?

Vrees sociale diensten voor 250.000 gevallen

Leger wanbetalers in de zorg

Van een onzer verslaggevers in De Telegraaf van 13 februari 2007
AMSTERDAM, dinsdag
Sociale diensten vrezen dat zij per 1 juli wanbetalers moeten opvangen die door zorgverzekeraars op straat zijn gezet. Het gaat om tienduizenden, misschien zelfs een kwart miljoen gevallen.
        'Menige sociale dienst houdt zijn hart vast', stelt voorzitter Tof Thissen van Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in werk, inkomen en zorg. 'Wij worden straks geconfronteerd met klanten die anderhalf jaar premieachterstand hebben opgebouwd, een schuld die nauwelijks nog is in te lopen.'
       Anderhalf jaar op de pof verzekerd zijn, betekent minimaal 1800 euro schuld, zonder rente en incassokosten. 'Ik voorzie een massaal beroep op de schuldhulpverlening bij sociale diensten. Maar ook het risico dat die mensen onverzekerd rondlopen is een maatschappelijk probleem.'
        
Bijstand
        Circa 35.000 mensen in de bijstand kampen met serieuze betalingsachterstanden, aldus Divosa. Afgaande op zo'n 2% wanbetalers in de gezondheidszorg, kan de groep zorgschuldenaren echter oplopen tot zo'n 253.000. Alleen bij een levensbedreigende situatie zal een arts of ziekenhuis hen helpen.
       Tot 1 juli zitten wanbetalers vast aan hun huidige verzekeraar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
 
Hoogervorst
      Wat daarna gebeurt, is echter onzeker. Zorgverzekeraars spraken met minister Hoogervorst af dat zij tot 1 juli alles op alles zetten om alsnog de verschuldigde premie te innen. Na 1 juli kunnen klaplopers alsnog hun polispasje verliezen.
       Zorgverzekeraar Agis heeft een andere manier gevonden om de premies te innen. Met zo'n veertig gemeentelijke sociale diensten heeft zij collectieve contracten gesloten. 'Zij houden de zorgpremie in op de uitkeringen. Juist om te voorkomen dat mensen met zeer lage inkomens hun zorgpolis niet meer kunnen betalen', zegt woordvoerder Jaap Knoppert van Agis.
        'We moeten kost wat kost voorkomen dat er alsnog een carrousel van wanbetalers ontstaat', zegt woordvoerder Erik Lelieveld van VGZ-Univé, de grootste zorgverzekeraar van het land.