BOXMEER - Veevoederbedrijf Hendrix in Boxmeer heeft aan ongeveer vijfhonderd Nederlandse
varkensbedrijven en vijftig pluimveefokkers gevraagd de levering van dieren aan het slachthuis vooralsnog uit te stellen. De dieren hebben mogelijk voer gegeten dat was verontreinigd met dioxine. Dat is een rechtstreeks gevolg van het Belgische dioxineschandaal.
Hendrix heeft in januari vet betrokken van de leverancier die in diezelfde periode in België met dioxine verontreinigd vet heeft geleverd. Dat vet is in de fabrieken van Hendrix in het Belgische Merksem en het Brabantse Oosterhout verwerkt in veevoer. Dat is vervolgens terechtgekomen bij varkensboeren en pluimveebedrijven in Zuid-Nederland.
Als er in die partij veevoer al een verontreiniging heeft gezeten is de verdunning, volgens Hendrix, dermate groot dat er geen gevaar is voor de consument. Onderzoek moet dat echter nog definitief bevestigen. Inmiddels zijn de overgebleven monsters van de partij veevoer onderzocht. Het bedrijf verwacht de resultaten daarvan eind deze week, of begin volgende week. Hendrix heeft alarm geslagen om alle risico's uit te sluiten, aldus directeur P. van Huffelen.
Commentaar Leo Nevels
Met geen woord wordt er gerept over de herkomst van dioxine in het vet. Drie weken gelden bleek dat de afvalverwerking in Houthalen (België), 25 kilometer van da Nederlandse grens, de dioxine-norm 55 keer overschreed. Dit is een van de tientallen plaatsen waar in België dioxines worden geëmitteerd. Smeltovens, verbrandingsovens, cementovens. Overal wordt geshredderd plastic en afval verwerkt. Er zijn geen gegevens openbaar over emissies (Er bestaat geen wet openbaarheid van Bestuur). Hendrix spreekt over verdunning. Ze hebben ook niks begrepen van het 'Getal van Avogadro'. Eén duizendste deel van een microverontreiniging betekent nog altijd 1000 miljard giftige moleculen. Eén molecuul dioxine is genoeg om kanker te veroorzaken!
Ir. L.M.M. Nevels