Door R.M. BrockhusIn de Volkskrant van 7 juni relativeert sigarettenfabrikant Philip Morris de risico's voor de gezondheid van het 'Passief Roken' in een paginagrote advertentie.De volgende tabel geeft het gezondheidsrisico weer. Tevens is uit deze tabel af te leiden hoe mensen die risico's inschatten als associatie met ziekte en overlijden.
Voeding met zeer hoog gehalte aan verzadigd vet | 6.14 | Longkanker | Journal of the National Canzer Institute, Vol. 85, p.1906 (1993) | Niet vegetarische versus vegetarische voeding | 3.08 | Hartziekten | American Journal of Clinical Nutricion, Vol. 31,p.S191 (1978) | Geregeld koken met raapolie | 2.80 | Longkanker | International Journal of Cancer, Vol. 40,p.604 (1978) | Het drinken van 1 a 2 glazen volle melk per dag | 1.62 | Longkanker | International Journal of Cancer, Vol. 43,p.608 (1989) | Het eten van een koekje per dag | 1.49 | Hartziekten | Lancet, Vol. 341,p.581 (1993) | Het drinken van gechloreerd water | 1.38 | Endeldarmkanker| American Journal of Public Health, Vol. 82,p.955 (1992) | Het geregeld consumeren van peper | 1.30 | Mortaliteit | American Journal of Epidemilogy, Vol. 119,p.775 (1984) | Blootstelling aan tabaksrook van anderen | 1.19 | Longkanker | U.S. Environmental Protection Agency (1992) | Voeding met veel groenten | 0.37 | Longkanker | International Journal of Epidemilogy, Vol. 25,suppl.1,p.32 (1996) | Voeding met veel fruit | 0.31 | Longkanker | American Journal of Epidemilogy, Vol. 133,p.683 (1991) | Ontbrekende relaties Het eten van Brits rundvlees uit BSE-gebieden | 0.01 | Hersenziekte | Briefwisseling met Staatssecretaris Erica Terpstra (9 mei 1996) | Stemmen op politieke partijen die bezuinigingen | ???? | Mortaliteit | Onderzoekt alles, en behoudt het goede |
* relatief risico drukt uit in welke mate consumptie van of blootstelling aan iets, risicoverhogend of -verlagend is. |
Stichting Sociale Databank Nederland
E-mailadres: sdn@planet.nl
Internet site:
http://www.sdnl.nl/morris.htm