Onbemiddelbaren houden uitkering bij nuttig werk


EuroStaete . . EKC . . Klokkenluiders <===> SDN . . Wolmanzouten . . English


Van onze verslaggeefsters

HILVERSUM, 8 april 1997

Langdurig werklozen in Hilversum hoeven binnenkort niet meer voortdurend te solliciteren naar betaald werk. Wie op vrijwillige basis maatschappelijk nuttig werk wil verrichten, of wie bijvoorbeeld tijd nodig heeft om een eigen zaak te beginnen, kan toch een uitkering behouden. Minister Melkert van sociale zaken heeft Hilversum als enige plaats in het Gooi, tegelijk met een aantal andere gemeenten in Nederland, aangewezen om te experimenteren met het afwijken van de bestaande regelgeving. Hilversum had een aanvraag ingediend voor wat officieel Sociale Activering heet. Mensen met een uitkering die moeilijk bemiddelbaar zijn, kunnen nu zelf met voorstellen komen voor hun activiteiten.

Dirk Hoogland, coördinator van de Werkwinkel: "We hebben driehonderd cliënten van de sociale dienst, zogenoemde onbemiddelbaren, gescreend. We ontdekten dat er veel meer mogelijkheden in hen zitten dan we altijd dachten. Sociale activering gaat dan ook uit van de capaciteiten van de werklozen, terwijl het bij het Orchideeproject, dat we hiervóór hadden, ging om het aantal werkplekken dat vervuld kon worden."

Het kan om verschillende activiteiten gaan. Hoogland. "Zo is er iemand die een galerie wil beginnen, om er haar brood mee te gaan verdienen. In de aanloop behoudt ze haar uitkering, en ze kan een cursus volgen voor starende ondernemers. Achter iedere klant zit 3000 gulden. Maar ook iemand die niet kan solliciteren, omdat hij voor ziek familielid zorgt, kan onder de regeling vallen, of iemand die iets wil doen in het wijk- en buurtbeheer." Per gewerkt dagdeel krijgen de mensen overigens een rijksdaalder bovenop hun uitkering. Er is een platform opgericht dat bedenkt hoe het experiment moet verlopen. Een en ander is inmiddels vastgelegd in de notitie Sociale Activering. In het platform zitten onder meer de Stichting SIS, de Federatie Maatschappelijke Dienstverlening, Vrouwentrefpunt Godelinde, het Dudokcollege en het jongerenwerk.

Alle 279 cliënten van de sociale dienst die onder de categorie 'onbemiddelbaar' vallen, krijgen persoonlijk bericht over het experiment. Volgens wethouder Barend Smit zullen van dat aantal hoogstens honderd werkelijk worden bereikt, omdat een aantal om medische of andere redenen niet aan het werk gezet zal kunnen worden: "Ze gaan meedoen met gewone maatschappelijke organisaties, ze moeten dus ook een beetje gewoon zijn", aldus Smit. De notitie Sociale Activering zal worden besproken in de commissie welzijn van 22 april. Het experiment duurt in elk geval tot het jaar 2000.