Kalma meent hier dat de werkgelegenheid voor meer mensen bereikbaar zou moeten
zijn. Zowel meer werkgelegenheid in volume, als een betere verdeling van de
arbeid impliceren dat de mobiliteit sterk toe zal nemen, hetgeen zeer schadelijke
milieueffecten oproept, welke hij verderop juist wil beperken. Het overeind
houden van de verzorgingsstaat zou door voornoemde redenen dienen te geschieden
door deze minder afhankelijk te laten zijn van de factor arbeid sec.
De factor scholing is grotendeels een onjuist argument, omdat veel hoogopgeleide mensen nu werkloos zijn. Behalve monopolisten ken ik geen "luie" ondernemers. De ondernemers - meestal kleine - die zich te barsten werken, en letterlijk kapot geconcurreerd worden door de financieringsvoorsprong en inkoopfaciliteiten van het grootbedrijf, creëren nog altijd de meeste werkgelegenheid. Om te kunnen functioneren moeten ze wel klanten krijgen die iets te besteden hebben. Daarom vormt juist goedbetaald personeel de hooggewaardeerde cliëntèle bij de collega-ondernemer. Het geld is daarvoor zelfs uitgevonden !! De arbeidskosten als zodanig zijn daarom niet zo relevant, noch voor de werkgelegenheid, noch voor de winstgevendheid van de bedrijven. De gelijkwaardigheid van de - nu ook internationale - concurrentiepositie is bepalend of een samenleving evenwichtig kan functioneren in bedrijfseconomisch opzicht. Want mensen met hamburgerbanen kopen geen hamburgers (te duur) en aspergestekers eten geen asperges (onbetaalbaar).Kleinknecht's theorie beperkt zich dan ook tot het dynamisch-innovatieve deel van de economie, en laat het verzorgende en educatieve deel geheel buiten beschouwing. Kalma signaleert een tekort aan ondernemers in ons land, en wijt dit kennelijk aan ontbrekende kwaliteiten van ondernemende mensen. Hij ziet over het hoofd dat zowel de overheid onvoldoende voor een goed ondernemersklimaat zorgt - en dat heeft weinig tot niets te maken met loonkosten - als het feit dat ons banksysteem vrijwel uitsluitend risicoloos financiert. Daar bovenop verplaatst het spaargedrag van de burgers de bestedingscapaciteit, die nodig is om überhaupt te kunnen ondernemen, naar de toekomst. Men belegt in allerlei fondsen die heel misschien in de verre toekomst voor wat "vraag" in de economie kunnen zorgen, waarnaar Ed Lof verwijst. Sparen is een speculatieve wissel trekken op de toekomst. Ongebreideld sparen, zoals nu gebeurt, is gelijk aan het nu en in de toekomst creëren van sociale ellende. De opgegraven goudschatten zijn er een fraai, maar triest voorbeeld van.
Kalma maakt van het tekort aan werk kennelijk een groot probleem. Het illustreert duidelijk dat hij zich, ondanks de moderne productietechnieken, nog niet heeft kunnen ontworstelen aan het traditionele arbeidsethos. Dat de beleggers dat arbeidsethos voor zichzelf nooit gehad hebben, of op zichzelf van toepassing hebben verklaard, is helaas nog niet tot Kalma en de PvdA-achterban doorgedrongen. Juist de schade aan het milieu die door ARBEID veroorzaakt wordt, zou voor hem en anderen aanleiding moeten zijn om dat ethos aan het milieu en de productietechnieken aan te passen. Ed lof is in zijn denken daarmee al een stuk verder. Wat Ed lof wel te verwijten valt, is dat hij alleen de lonen in zijn artikel betrok, en niet de overdrachtsinkomens. Kalma doet dat wel, want zowel de sociale uitkeringen als de pensioenen (arbeidsloze inkomens van ingezetenen die niet - meer - nodig zijn voor het productieproces) zijn minstens zo belangrijk voor het evenwicht van de Nederlandse samenleving als de factor arbeid.
De beperkte ruimte - die we in internet niet kennen - was misschien de oorzaak van Ed Lof's omissie. Kalma duidde die wat lomp aan met "Keynesianisme-op-klompen"; ook met zijn verwijzing naar wat communistische slogans uit de zestiger jaren. De verdienste van Ed Lof's verhaal zit m.i. in het feit dat hij de afzetkant van de economie benadrukt, terwijl de meeste marktfetisjisten de aanbodzijde nog steeds als topic hanteren. Trouwens, Keynes was bepaald een heldere geest die menigeen nog steeds niet goed begrepen heeft. Ik verwijs hierbij naar de bijdrage van Dr. W.P. Roelofs die het lezen meer dan waard is. Hij kent Keynes' visie als geen ander, en schreef een essay over de denkfout die Keynes in zijn 'General Theory' had gemaakt. Stellingen van een Ketter
Het verband met 'beschaafde inkomensverhoudingen legt Ed Lof inderdaad niet. Maar of Kalma daarvoor moet waarschuwen is m.i. wat merkwaardig. De sloop van de meeste collectieve voorzieningen, waaraan de PvdA van Kalma als bijwagen van de VVD - maar nu in de regering - nog harder meewerkt dan ten tijde van het CDA, laat weinig ruimte voor zelfgenoegzaamheid. Tweeëneenhalf miljoen mensen zitten inmiddels op of onder de armoedegrens. De verpaupering groeit alom, en die neem je heus niet weg met 'Melkert-banen' die uitkeringsafhankelijke armen transformeert naar werkende armen. In Amerika is dat heel gewoon is. Arbeid adelt in een markteconomie absoluut niet, behalve wanneer je stevig beschermd wordt door het patentrecht, het auteursrecht, of een heel specifiek persoonlijk product kunt verkopen dat iedereen wil hebben.
|