Henry George en Edward Bellamy waren twee econmen die een basisinkomen voor iedereen bepleitten

Het stelsel behartigt het belang van alle mensen
Het behartigt geen groepsbelangen maar een algemeen belang

Grondvest Henry George . . . . . SDN <=====> Bellamy . . . . . GB Institute

Het doel is het voorkomen van de vernieling van het milieu als bron van het bestaan

Giro: NL57 INGB 0000 7084 52

Member of the 'council of Georgist Organisation' - New York

GRONDVEST

Schets voor een RESTRICTIE STELSEL

Het stelsel behartigt het belang van alle mensen. Het behartigt geen groepsbelangen maar een algemeen belang.

Het doel is het voorkomen van de vernieling van het milieu als bron van het bestaan van allen en het verwerven van een rechtvaardige verdeling van de rijkdommen van de aarde.

Het middel is: het in energie-eenheden (EE) uitdrukken van de hoeveelheid grondstof die per tijdseenheid zonder schade te veroorzaken aan de aarde onttrokken kan worden voor de productie van goederen en voedsel, en deze EE te verdelen aan alle mensen op aarde.

De praktijk van het stelsel is dat het aantal EE, dat aan alle mensen wordt toegekend hun eigendom is en daardoor verhandelbaar en om te zetten in geld. Elk nieuw product vertegenwoordigt door haar grondstof en fabricage een hoeveelheid EE, die vervalt bij aankoop door een consument. Heeft de koper een tekort aan EE maar geen tekort aan geld, dan koopt hij waar ook ter wereld, EE van diegene die EE over heeft maar geld tekort komt. Of koopt gebruikt goed waarvoor geen EE vervalt.

Bij een teveel aan EE bij de koper kan hij sparen, of aan iemand die rijk is verkopen. De eenheden worden via de Staten toegekend, en afhankelijk van haar wetten, wel of niet in overleg met haar inwoners vastgesteld welk deel gebruikt wordt voor aankopen van nieuwe goederen die van algemeen belang zijn en welk deel voor individueel gebruik. De Staten kunnen, wel of niet in overleg, eenheden kopen of verkopen aan en van elke andere Staat.

De Staten kunnen de grondstoffen in eigen bodem en ruimte te gelde maken door concessies te verlenen. Dit brengt geld op, maar de exploitatie wordt beheerst door de 'vraagkracht', het EE bezit van de consumenten. De grondeigendom zal verdwijnen wanneer de economische macht hiervan weg valt omdat de vraag naar grondstof beheerst en getemperd wordt.

Het gevolg van restrictie is dat:

  • de aanschaf van nieuwe producten wordt beperkt tot wat het milieu verdragen kan. (milieubescherming)
  • iedereen een basisrecht heeft waarmee hij zowel alleen als met anderen iets kan afdwingen. (mondiger mensen)
  • iedereen een basisinkomen heeft door de verkoopbaarheid in geld van zijn EE (koopkrachtiger mensen)
  • het productieapparaat verspreid wordt over de hele wereld doordat de koopkracht in geld in arme landen groter wordt en de fabrikanten op vervoer van grondstof en product moet besparen cq bezuinigen. (armoedebestrijding)
  • de productie zich richt op kwaliteit en nut omdat dit per tijdseenheid minder EE vergt (duurzame goederen)
  • Wat voor de samenleving goed en noodzakelijk is, en onder het beleid van de Overheid valt, kan worden uitgedrukt in EE. (krachtige Overheid)

K.C. de Boer
Velp, 1 nov. 1999

Dit 'restrictie stelsel' is uitgebreider verschenen op Ínternet: gv-recht.htm en in 'Grondvest' 1e, 2e en 3e kw.'96 en 'Vrije Gedachte' 259-264 '95