Henry George en Edward Bellamy waren twee econmen die een basisinkomen voor iedereen bepleitten

Op weg naar één wereld één mensheid

Grondvest Henry George . . . . . SDN <=====> Bellamy . . . . . GB Institute

Op weg naar één wereld één mensheid

Giro: NL57 INGB 0000 7084 52


Stichting Grondvest

Grondvestnummer 1e en 2e kwartaal 2000.


DE HONGERSTICHTING vraagt aandacht voor haar jongste uitgave getiteld

wereld delen

diverse aspecten van het jubeljaar en de schuldenproblematiek komen in dit boek aan de orde zoals:

  • Vrijheid - Blijheid; over het jubeljaar en
  • de (h)erkenning van de zwakkere als lotgenoten.
  • God bestaat toch, vraaggesprek met Bram Grandia naar
  • aanleiding van zijn boek zeven maal zeven over sabbatjaar en
  • jubeljaar als Gods bevrijdende economie
  • De campagne JUBILEE 2000 over schuldkwijtschelding aan de armste landen
  • De giganten & de gemarginaliseerden; over de invloed van IMF, Wereldbank en multinationals op de landloze boeren in Brazilië en de kastelozen in India en hun verzet hiertegen.

Het boek bevat inspirerende interviews met vaak tegendraadse en soms verrassende visies, met hoe dan ook een realistisch toekomstperspectief. Het biedt interessante informatie, bezien vanuit een breed perspectief, voor wie zich wil verdiepen in zaken als ontwikkeling en groei, armoede en honger, vrede en gerechtigheid.

Een laagdrempelig en positief-kritisch boek voor wie al actief is op het terrein van de Derde-Wereld-problematiek.

Alhoewel de wereld als geheel over voldoende mogelijkheden en middelen beschikt om iedere wereldburger van een menswaardig bestaan te verzekeren, is de realiteit er een van bizarre rijkdom naast bittere armoede.

Aan de hand van een vijftiental interviews wordt geïllustreerd dat de ongelijke verhoudingen in de wereld samenhangen met de ongelijke verdeling van voedsel, grondstoffen, macht en inkomen.

Vanuit verschillende invalshoeken - het milieu, de positie van de allerarmsten in de wereld, de functie van de economie, het perspectief van de ontwikkelingssamenwerking, de positie van de vrouw, de rol van de vakbond, het bedrijfsleven en de overheid - wordt benadrukt dat ook het westerse samenlevingsmodel zijn grenzen en beperkingen kent.

Als er één ding duidelijk wordt, is het dat de eenzijdige focus op concurrentie en eigenbelang, kortetermijnwinst en het bestrijden van symptomen allerlei, vaak onbedoelde neveneffecten heeft, en in directe relatie staat tot de zich aftekenende tweedeling in de (westerse en mondiale) samenleving.

Vanuit het besef dat het anders moet, maar ook anders kan, wordt gepleit voor een aanpassing van structuren en een  mentaliteitsverandering die ook het belang van de ander insluit; die recht doet aan het groeiend besef dat de mens niet louter voor zichzelf leeft, maar deel uitmaakt van de grotere ontkiemde eenheid die wij e´e´n wereld en e´e´n mensheid noemen.

Vervolg van dit nummer