Foute Rechters moeten harder kunnen worden aangepakt. Als ze niet functioneren, moeten ze worden overgeplaatst of een lagere functie krijgen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.
Rechters worden benoemd voor het leven. Ze kunnen niet door de regering of het parlement worden geschorst of ontslagen. De Hoge Raad kan wel ingrijpen, maar dat kan op dit moment alleen met een schriftelijke waarschuwing of door een rechter te ontslaan.
Minister Opstelten (Veiligheid) wil de wet verruimen. Hij wil het makkelijker maken foute rechters aan te pakken. Een rechter kan straks bijvoorbeeld ook een schriftelijke berisping krijgen en voor drie maanden worden geschorst.
Maar dat gaat de VVD en de PvdA nog niet ver genoeg. Er zouden meer mogelijkheden moeten zijn om foute rechters aan te pakken.
'Iets kunnen doen'
Het moet mogelijk worden foute rechters gedwongen over te plaatsen
of een lagere functie te geven, zegt VVD-Kamerlid Ard van der
Steur: "Net zoals in het bedrijfsleven moet het mogelijk zijn om
iemand over te plaatsen die niet goed functioneert. Tegen een
raadsheer bij het hof die niet functioneert, kun je bijvoorbeeld
zeggen: ga nog 'ns terug als rechter bij de rechtbank."
Van der Steur legt uit om welke gevallen het gaat: "Er kan natuurlijk van alles gebeuren. Een rechter kan door rood licht rijden, een rechter kan z'n verplichte bijscholing niet doen, een rechter kan onaardig zijn tegen mensen in de rechtszaal. Dat zijn geen zaken waarvoor je een rechter wilt ontslaan, maar wel waar je iets aan wilt doen."
VVD en CDA komen zelfs met het plan om een foute rechter tijdelijk geen salaris te geven, maar of dat plan een meerderheid haalt, is nog niet duidelijk.
'Makkelijk mee weg'
Uit onderzoek van onze researchredactie bleek in 2011 dat rechters
die zich misdragen daar doorgaans makkelijk
mee wegkomen. Ze krijgen na een misstap vaak een 'stevig
gesprek'. Ontslag is zeer zeldzaam.
Tussen 2001 en 2011 werd slechts één keer een rechter ontslagen. Dat gebeurde pas nadat ze 14 jaar lang voor veel problemen had gezorgd. Ze had een ernstig alcoholprobleem en werd op zeker moment door de politie verwaarloosd in haar huis gevonden terwijl zij nog in functie was.
De Tweede Kamer praat morgen verder over het voorstel van minister Opstelten.