In deze zelfde periode blijken overheden instanties te creëren inzake 'milieubeleid' en 'milieubeheer', blijken onderwijsinstellingen zelfs studierichtingen 'milieudeskundige' te organiseren en beschikken grotere bedrijven over heuse 'millieuverantwoordelijken'.
Er ontstaan gelijktijdig politieke 'milieupartijen', en er zijn internationale 'milieucongressen', die op hun beurt 'milieurapporten' publiceren.
Tja, ... zou er dan toch iets aan de hand zijn met het milieu?
Indien we dit echt willen weten dienen we niet eens te beschikken over enige speciale
kennis. Een heel klein beetje observatie leert ons reeds boekdelen :
Deze riolering mondt echter uit in de dichtsbijzijnde waterloop, waarin het aanbod aan organische, biologisch afbreekbare stoffen ruimschoots de natuurlijke reinigingscapaciteit van het oppervlakte-water overstijgt... Bijgevolg wordt het prachtige ecosysteem verstoord en slaat de balans om : vissen, planten en waterinsecten verdwijnen.
In deze zelfde periode van 'heropbouw' neemt de bevolking gestaag toe, en 'boomt' de industriële aktiviteit. Om een betere levenskwaliteit te kunnen garanderen en de groeiende bevolking te kunnen voeden doen grootschalige landbouw en veeteelt hun intrede. Hiervoor wordt er nog eens een ondersteunende bio-industrie ontwikkeld, die massaal de produktie van insecticiden, pesticiden, hormonen en antibiotica opzet.
Fabrieken allerhande spuien produktiegassen in de lucht, de galvanische industrie, de electro-industrie zowel als de fotografische industrie produceren massaal vast en vloeibaar afval. Gelijktijdig constateren we de eerste zure regen, worden stortplaatsen steeds groter, hoger en dieper, en is het grondwater overbelast.
Er wordt genadeloos roofbouw gepleegd op het natuurlijke milieu en het oeroude wetmatige ecologische systeem wordt op bijna al haar terreinen verstoord.
De natuur wordt heftig gebruikt, komt ons voor als gratis. De natuur kost immers niks. Tot... de grenzen van het ecologisch evenwicht meer dan bereikt waren.
Aldus is het milieuprobleem eigenlijk een probleem van overbelasting (capaciteit) en ethiek (kwaliteit en chemische hygiéne), ten koste van het oeroude ecologische systeem.
Enkele voorbeelden :
Alhoewel de natuur, vanaf haar ontstaan, beschikt over een perfect recuperatiesysteem
dat werkt over de gehele planeet, veroorzaakt de mens plaatselijk overaanbod aan
organisch biologisch afbreekbaar afval. Gezien het natuurlijke regeneratie-systeem
hierdoor ontregeld wordt, grijpt de mens in. De mens bouwt kunstmatige installaties, die
kunstmatig ingrijpen in een evenwicht dat reeds miljarden jaren bestond. De mens grijpt
in op de capaciteit.
De mens produceert synthetische stoffen die slechts een tijdelijke gebruikswaarde hebben. Dit zijn bijvoorbeeld kunststoffen waarin vreemde atomen zoals chloor, fluor en broom voorkomen. De mens beschouwt deze eigen realisaties meestal als superieure stoffen. Zware metalen in oplosbare vorm worden massaal gebruikt, doch achteraf in het milieu gebracht. Biologisch niet-afbreekbare stoffen, antibiotica, organische en anorganische stoffen worden ontwikkeld en vervolgens ... geloosd. Deze stoffen zijn vreemd, zelfs levensvijandig voor het bio-chemische systeem. De mens mist ethiek en onderschat de chemische hygiéne.
De natuur dient echter van antwoord via de geciteerde milieuproblemen.
De mens heeft nu twee mogelijkheden om dit natuurlijk signaal dat je opvangt van de atmosfeer tot het diepste der oceanen te beantwoorden : ofwel weerom kunstmatig ingrijpen, ofwel eindelijk de natuur als leermeester waarderen.
Door observatie en begrip van de natuur als leermeester heb je alvast één groot
voordeel : de natuur heeft 3 miljard jaren meer ervaring. Wie biedt zulke garanties?
Bijgevolg is het helemaal niet zo uniek of van buitengewone inspiratie getuigend dat Edelchemie door gebruik van haar gepatenteerde spitstechnologie, nu sinds 1990 afval van hoog-problematisch karakter verwerkt volgens de nuloptie.
De nuloptie-technologie van Edelchemie is het volstrekt logisch gevolg van het respect voor de natuurlijke behoudswetten, en de geïntegreerde toepassing ervan.
Welk zijn dan de behoudswetten, en meer nog... wat is dan de nuloptie-technologie?
|Home|
Copyright © 1998 Edelchemie Panheel bv, St.Antoniusstraat 15, 6097 ND Panheel, The Netherlands