Onleesbaar of onvolledig? Klik hier voor
de
online versie
'Een beetje onwennig', zo
karakteriseerde oud-minister
Piet Hein Donner zijn eerste
publieke optreden als
vicevoorzitter van de Raad van
State. In Den Haag presenteerde
hij het jaarverslag van de Raad
over een periode waarin hij zelf
nog ...
Geachte meneer Donner, wij kennen elkaar nog van een procedure bij de Raad van State. Nu bent u als vice-president van de Raad van State duidelijk met uw eerste jaarverslag bevreesd voor het beschadigen van de rechtsstaat; o.a. met een hoger griffierecht. Dat komt mooi uit nu ook de minister-president stelt dat ambtenaren, politici en overheidsinstanties, zoals de gemeente Amsterdam, de wet moeten respecteren en daarnaar handelen. Ik probeer al heel lang de verwording van de rechtspraak in een openbare discussie te krijgen en vooral de grove nalatigheid van beëdigde functionarissen tegen de wetgeving in. Dat moet voor u een onacceptabele situatie zijn die in veel gevallen te bewijzen is. Ik heb daarover twee gesprekken gehad met Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA, met het verzoek om de Advocatenwet aan te scherpen om misbruik van privileges en misbruik van bevoegdheden in te dammen. Dat kan een miljard aan besparing opleveren voor de begroting van Justitie. Mijn vraag: Wilt u weten hoe die bezuiniging te realiseren? Minister Opstelten wees daar al op in de persconferentie. Feit is dat het Openbaar Ministerie veel aangiften tegen personen in overheidsdienst, danwel een gerechtelijke institutie, laat liggen. Dit vrijwel altijd wanneer aangifte wordt gedaan tegen hoge ambtsdragers bij de overheid. Ik verwijs u naar de problematiek van o.a. ir. R.A.A. Rietveld die 27 aangiften heeft gedaan tegen rechters, advocaten, deurwaarders en instellingen als het UWV waarmee niets is gebeurd. Ik meen dat grof misbruik wordt gemaakt van privileges en de machtspositie van functionarissen en instituties. U kunt de onderstaande mail die aan premier Rutte is gericht ook als aan u gericht beschouwen, zowel in uw functie als vice-president van de Raad van State, aan de institutie van de Raad van State; en de president daarvan. Nog een klemmende vraag is: waarom heeft Nederland als enig land in de Europese Unie geen grondwettelijk hof? Nu kan alleen in ons land geen toetsing plaatsvinden van rechterlijke vonnissen, arresten en uitspraken aan de grondwet. Artikel 120 van de Grondwet is daarom onacceptabel. U bent zeer deskundig m.b.t. wetgeving, daarom verzoek ik u om de integriteit van ons rechtsstelsel ook te betrekken bij de toenemende armoede en voedselbanken in een zo schatrijk land als het onze. Ik hoop dat in de persconferentie van premier Rutte de heer Julius Vischjager of een andere journalist enkele vragen zal stellen.
Geachte heer Donner, ik zal Jan Parmentier vragen eens met u hierover te spreken, zoals u dat wel vaker doet. Ik ben benieuwd hoe u de rechtsstaat en de integriteit van de rechtspraak herstelt die compleet verdwenen is. Niemand durft het aan om de eerste stap te zetten die het vertrouwen in ons rechtsstelsel en de democratie teruggeeft. Het kan niet zo zijn dat de wet alleen geldt voor de gewone burger in ons land en de bestuurlijke elite een geheel eigen wetgeving er op nahoudt. Criminoloog prof. dr. F. Bovenkerk was duidelijk over dat wat er fout zit bij ons landsbestuur. Graag een spoedige reactie. M.vr.gr.
R.M. Brockhus
Aan minister-president Mark Rutte, Excellentie, In de persconferentie op Witte Donderdag van 5 april 2012 stelde u dat "Ook Amsterdam zich aan de wet moet houden" (citaat). Mijn vraag aan u is: Zijn er uitzonderingen voor burgers of overheidsinstellingen om dat toch niet te doen? Gaarne zag ik dat Julius Vischjager deze vraag stellen als laatste in de volgende persconferentie. In uw antwoord ben ik buitengewoon geïnteresseerd, omdat daarmee het fundament van de rechtsstaat aan de orde wordt gesteld. Ik vraag u dit, omdat bewijsbaar door officiële instanties als het UWV, het ministerie van Buitenlandse Zaken, De Nederlandse Orde van Advocaten, een deel van het Openbaar Ministerie en de leiding van de zittende magistratuur de wet in bepaalde gevallen doelbewust negeren. Voor al deze instanties is een dergelijk handelen een ambtsmisdrijf zoals de Nederlandse wet kristalhelder stelt. Ik laat hier nu die wetten onvermeld, omdat ik aanneem dat u daarvan op de hoogte bent gesteld door mensen die ik hierover gesproken heb. Ik wacht op uw omgaand antwoord, niet alleen in het belang der wet, maar ook in het belang van de democratie en de integriteit van het rechtsstelsel en landelijk bestuur, waarnaar u in de persconferentie hebt verwezen. (C) M.vr.gr.
R.M. Brockhus |
Prangende vragen over de steil stijgende staatsschuld en de rente...!! Geachte Kamerleden, Het lid Tony van Dijck reageerde als enige op vragen over staatsschuld en de rente. Dat was een grote teleurstelling over een dergelijk belangrijk onderwerp. Je verwacht als burger dat wanneer je alle partijen een vraag stelt over de herkomst van de vele miljarden voor de steun aan banken en bedrijven, dat er dan een fatsoenlijk antwoord wordt gegeven. Het argument dat de belastingbetaler die stijging van de staatsschuld zal moeten ophoesten is een fabeltje dat nu eindelijk eens de wereld uit moet. De enige manier om dit spookverhaal te ontzenuwen is dat er vragen worden gesteld vanuit de Kamer en er een open discussie in de media ontstaat over het hoe en waarom.
Steeds wanneer het gaat over structurele vragen m.b.t. de financiering van de economie, is het zwijgen oorverdovend. Dat geldt ook voor het uitblijven van een tweede reactie van het lid Teun van Dijck, hoewel gewaardeerd in eerste instantie, die een volstrekt onvoldoende verklaring gaf voor de bron van de financiering van de oplopende staatsschuld en vooral daarbij de te betalen rente; en ook door wie die rente ontvangen wordt. Voor informatie over dit cruciale onderwerp waarvoor ik een verstandige verklaring verwacht in het belang van het land en de wereldeconomie kunt u vinden op www.sdnl.nl in de lichte katernen. Een eerste regionale tv-uitzending gaf al direct aan hoe ontoereikend het antwoord was van een hoogleraar economie aan de RUG in Groningen was. Zie: TV-Drenthe.
Wat betreft uw oproep om mee te discussiëren over de vlucht van ouders naar België om te ontsnappen aan de Jeugdzorg, verwijs ik u naar de conferentie die in Bladel (NB) werd georganiseerd over wanpraktijken bij Jeugdzorg plaatsvinden. Ouders en hulpverleners van buiten de officiële subsidie ontvangende organisaties hebben er geen goed woord voor over. Zie:
www.sdnl.nl/jeugdzorg-conferentie.htm en
www.bureaujeugdzorg.nl.
Ik wacht op uw inhoudelijke antwoorden. M.vr.gr.
R.M. Brockhus
Prangende vragen over de steil stijgende staatsschuld en de rente...!!
Geachte Kamerleden en deskundigen,
Tot nu toe heb ik van niemand antwoord gekregen op de prangende vragen over de groeiende staatsschuld en de
rente die daarmee samenhangt. Ik zoek economen, journalisten, volksvertegenwoordigers, bankiers, professoren, leraren economie of studenten die enig licht willen en kunnen werpen op dit voor mij zo klemmende dilemma.
Op de voorpagina van de Sociale Databank Nederland staat het volgende:
In het politiek café in Laren NH: staatssecr. Frank Heemskerk van EZ,
Via het journaal vernam ik dat de staatsschuld dit jaar nog eens met ca. 35 miljard euro zal stijgen met
de daarbij te betalen rente, waarover fractievoorzitter Pieter van Geel (CDA) zijn bezorgdheid uitsprak m.b.t. de schuld waarmee de komende generatie zou worden opgescheept. Mijn vraag is dan: "Kunt u vandaag brood eten dat morgen pas gebakken wordt?".
Als dat niet zo is, dan is die staatsschuld voor onze jeugd evenmin een probleem, en zelfs een prettige bijkomstigheid wat betreft de betaalbaarheid van de vergrijzing en de pensioenen. Vragen?
Bel mij eens op.....!!!
M.vr.gr.
R.M. Brockhus |
Stichting Sociale Databank Nederland
E-mailadres: sdn@planet.nl
Internet site:
http://www.sdnl.nl/donner-doemscenario.htm
Westkade 227, 1273 RJ Huizen (NH)
Tel.: 06-17125374