Klokkenluider prof. dr. ir. Anton F.P. van Putten onthulde subsidiefraude bij Fontys

Van Putten . . EuroStaete . . Klokkenluiders <==> SDN . . Antecedenten . . Holland Promote

Arresten en vonnissen zijn niet rechtsgeldig indien niet conform deze checklist



Tekstvak: Kersttoespraak Koningin Beatrix 2004:
 'Grenzen moeten duidelijk zijn en regels gehandhaafd'

CHECKLIST VOOR DE OPMAAK EN AFGIFTE VAN VONNISSEN, ARRESTEN, BESCHIKKINGEN EN PROCESSEN-VERBAAL NAAR DE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN

VRAGEN

OPMERKINGEN

1.   

Wat zijn de namen en voorletters van de rechter, raadsheren en de griffier van de terechtzitting?

Vòòr de zitting namen opvragen bij de rechtbank of gerechtshof!

2.   

Zijn er rechters- raadsheren plaatsvervangers?

Controleer via www.sdnl.nl/burhoven.htm  

3.   

Controleer de namen van de rechters - raadsheren en griffier op nevenfuncties.

Zie hiervoor www.sdnl.nl/burhoven.htm   Onderzoek mogelijkheid tot wraking ex art. 36 Rv

4.   

Is er een minuutakte opgemaakt?  (= origineel van de schriftelijke weergave van de beslissing)

Als er geen minuut akte bestaat is het arrest non-existent.  U heeft recht op inzage van de minuut. Wordt apart bewaard.

5.   

Is de minuut akte ondertekend door anderen dan de auteur / opsteller van de akte, c.q. behandelend rechter en / of raadsheren en griffier?

Dan is het geschrift valselijk opgemaakt. Zie lijst met toelichtingen. Handtekeningen moeten traceerbaar en verifieerbaar zijn, dus geen anoniem geplaatste handtekeningen! L10 en L11.

6.   

Is de minuut akte gedagtekend?

Zie art. 230 Rv en art. 156 Rv 

7.   

Is de beslissing uitgesproken in het openbaar in aanwezigheid van de griffier?

Dient vermeld te staan op de minuut, afschrift en grosse.

8.   

Door wie is de uitspraak ondertekend?

Zijn de voorletters van de rechters c.q. raadsheren vermeld in de uitspraak?

Voor de ondertekening van vonnis ( = enkelvoudige kamer), arrest (= meervoudige kamer) of beschikking wordt verwezen naar artt. 230 Rv; 231 lid 3 Rv; art. 430Rv. Zie ook Wet RO artt. 5 en 7  Vergelijk ook art. 8:77 lid en lid 3 AWB. Moet in ieder geval ondertekend zijn door de Voorzitter en de griffier van de terechtzitting. Zie ook art.156 Rv. (L1,… L7)

NB. Een stempel met drukletters is geen  handtekening! Zie ook ad 5 en 6.

9.   

Zijn er twijfels en / of onduidelijkheden?

Inzage dossier vragen. U heeft altijd recht op inzage van uw dossier; dit is geregeld in artt. 290 lid 1 Rv en 344b Rv

10.    

Wat is een afschrift en wat is een grosse?

Afschrift is kopie van vonnis arrest of beschikking. Kan niet gebruikt worden voor executie.

Grosse is ook afschrift vonnis, arrest of beschikking. Draagt bovenaan ' In naam der Koningin'; hiermee kan worden geëxecuteerd na betekening door de gerechtsdeurwaarder.

11.    

Is het afschrift afgegeven voor eensluidend afschrift?

Afschrift dient conform de minuut akte te zijn naar inhoud en naar ondertekening en dient dan ook gewaarmerkt te zijn voor eensluidend afschrift conform

12.    

Is de grosse afgegeven voor eensluidend afschrift?

Grosse dient conform de minuut akte te zijn naar inhoud en naar ondertekening en dient dan ook gewaarmerkt te zijn voor eensluidend afschrift conform.

13.    

Is het afschrift en / of grosse gedagtekend?

Moet gedagtekend zijn. Zie o.a. art. 231 lid 3 Rv.

14.    

Rechtskracht vonnis, arrest of beschikking?

Eerst na betekening heeft het vonnis, arrest of beschikking rechtskracht art. 430 lid 3 Rv

HET PROCES-VERBAAL

15.    

Is er een PV van de terechtzitting opgemaakt?

NB Er moet altijd een Proces-verbaal van de terechtzitting zijn: Zie art. 84 derde lid Rv; art 87 derde lid Rv; art. 88 derde lid Rv; artt. 180 en 184 Rv; art. 191 lid 2 Rv; art. 201 derde en vierde lid Rv; art. 91 Rv; artt 279 lid 4 en 290 lid 2 Rv en in een KG, art. 5 lid c WTBZ (zie ook de toelichting L8 en L9)

NB Vonnis is geen Proces-verbaal!

16.    

Is er een gewaarmerkt en gedagtekend afschrift van het Proces-verbaal ( = enige kenbron) van de terechtzitting verstrekt?

U heeft recht op afschrift ex art. 290 Rv. Proces-verbaal moet opgemaakt zijn vòòr de uitspraak! 

17.    

Wie heeft het Proces-verbaal ondertekend?

Dient ondertekend en gedagtekend te zijn door de voorzitter en de griffier.

18.    

Is er een audiëntieblad van de terechtzitting opgemaakt?

(lees presentielijst) Moet ondertekend en gedagtekend zijn door de voorzitter en de griffier.

19.    

Is het dossier compleet, incl. stukken bescheiden, producties, (= bewijsmiddelen) en Proces-verbaal?

Bij inzage controleren.  Zie ook artt.19 Rv e.v. en de  Algemene Bepalingen van Bewijsrecht artt.149 - 155 Rv.

20.    

Controleer de naam van de advocaat van de wederpartij en zijn nevenfuncties.

NB Belangenverstrengeling is schering en inslag. Zie ook: www.sdnl.nl/burhoven.htm

Rv = Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering


LIJST MET TOELICHTINGEN

Bij de verschillende gerechtshoven wordt zeer veel geknoeid met de opmaak van de minuut akte en de afgifte van arresten en beschikkingen. Regelmatig worden arresten ondertekend door de 'koffiejuffrouw' of door mensen (gerechtsambtenaren) die daartoe niet bevoegd zijn.

DE AUTHENTIEKE AKTE

Een arrest, vonnis, beschikking en het Proces-verbaal is een authentieke akte.

1.       Art. 156 lid 1 Rv luidt: 'Akten zijn ondertekendegeschriften, bestemd om tot bewijs te dienen'.

2.      Art. 156 lid 2 Rv luidt: 'Authentieke akten [1] zijn akten in de vereiste vorm en bevoegdelijk opgemaakt door ambtenaren, aan wie bij of krachtens de wet is opgedragen op die wijze te doen blijken van door hen gedane waarnemingen of verrichtingen'………………………. ( onderstreping Van Putten)

DE ONDERTEKENING

3.      Een handtekening maakt een geschrift tot een stuk, dat in rechte bewijs kan opleveren tegen de ondertekenaar. Door een akte of ander stuk te ondertekenen neemt men aan, dat de inhoud daarvan voor zijn / haar rekening is. De handtekening moet traceerbaar en verifieerbaar zijn.

4.      Een afstempeling met drukletters en / of 'w.g.' is -zeker- geen ondertekening.

5.      Afstempeling en / of ondertekening op de achterkant van een akte, geeft de akte geen rechtskracht.

6.      Art. 5 lid 2 Wet RO luidt: 'Op straffe van nietigheid  worden de beschikkingen, vonnissen en arresten in burgerlijke zaken en strafzaken gewezen en de uitspraken in bestuursrechterlijke zaken gedaan met het in deze wet bepaalde aantal rechterlijke ambtenaren met rechtspraak belast.'

7.      Art.5 lid 3 Wet RO luidt: 'Indien bij de wet is bepaald dat ook anderen dan rechterlijke ambtenaren deel uitmaken van een meervoudige kamer, zijn de beslissingen van de desbetreffende meervoudige kamer tevens nietig, indien deze beslissingen niet zijn genomen met het in deze wet bepaalde aantal personen, niet zijnde rechterlijke ambtenaar'

HET VERPLICHT OPMAKEN VAN HET PROCES-VERBAAL VAN DE TERECHTZITTING

8.      Het proces-verbaal is de enige kenbron van hetgeen zich ter terechtzitting heeft               voorgedaan.  Er moet altijd een Proces-verbaal van de terechtzitting zijn opgemaakt.

De eis een verzoek te richten via de procureur of een motivering daarvoor vindt geen grondslag inde wet! Zie art. 84 derde lid Rv; art 87 derde lid Rv; art. 88 derde lid Rv; artt. 180 en 184 Rv; art. 191 lid 2 Rv; art. 201 derde en vierde lid Rv; art 91 Rv; artt. 279 lid 4 en 290 lid 2 Rv. En ook art. 5 lid c, Wet tarieven in Burgerlijke zaken, (WTBZ). Het Proces-verbaal dient opgemaakt te worden direct na de terechtzitting en is deel van het procesdossier.

"De feitelijke grondslag der middelen kan uitsluitend worden bewezen door het aangevallen arrest of vonnis en door het proces-verbaal der terechtzitting". HR 8 november 1926, NJ 1926, 1342; HR 17 januari 1950, NJ 1950, 345.

"Alleen het proces-verbaal is kenbron voor de ter terechtzitting in acht genomen vormen. Alleen hieruit kan worden gekend". HR 22 juni 1931, NJ 1932, 87,

"Het proces-verbaal der terechtzitting en het n.a.v. het onderzoek ter terechtzitting gewezen vonnis of arrest zijn de kenbronnen van gevoerde verweren"……., HR 28 juni 1983, NJ 1984, 98; HR 24 februari 1987, NJ 1988, 540

'Alleen het proces-verbaal heeft bewijskracht ten aanzien van de in achtgenomen vormen. Indien dit niet vermeldt dat op straffe van nietigheid voorgeschreven vormvoorschriften zijn nagekomen, moet het ervoor worden gehouden dat dit niet is geschied. Het vonnis wordt nietig verklaard' Vaste rechtspraak. HR 15 juni 1976, NJ 1976, 562.  ( onderstreping SVP)

9.      NIETIGHEID VAN VONNIS EN BERAADSLAGINGEN TER RAADKAMER BIJ NIET OPMAKEN / ONTBREKEN VAN HET PROCES-VERBAAL

Uit diverse arresten van de Hoge Raad blijkt, dat indien er geen proces-verbaal is opgemaakt of ontbreekt, dit leidt tot substantiële nietigheid van de uitspraak en de beraadslagingen ter raadkamer.

"Niet opmaken van een proces-verbaal van het onderzoek ter raadkamer brengt (substantiële) nietigheid van dit  onderzoek mede". HR 10 juni 1958, NJ 1959, 38; HR 10 juni 1969, NJ 1969, 416; HR 21 december 1982, NJ 1983, 469; HR 22 april 1986, NJ 1986, 783.

'Daar bij de stukken een proces-verbaal van de terechtzitting waarop de uitspraak is gedaan ontbreekt, kan niet worden nagegaan of het bepaalde in Sv 362, eerste lid, is in achtgenomen zodat het ervoor gehouden moet worden dat zulks niet het geval is, waaruit volgt dat het bestreden vonnis / arrest niet in stand kan blijven en de voorgestelde middelen geen bespreking behoeven. HR 27 februari 1962, NJ 1964, 291; HR 26 oktober 1976, NJ 1977, 93.  

10.  VALSHEID IN GESCHRIFTEN

'Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie. Art. 225, eerste lid Sr.

11.  VALSELIJK OPMAKEN

' Voorop gesteld moet worden dat valselijk opmaken in de zin van art. 225, eerste lid Sr ook omvat het plaatsen van de handtekening of naam van een derde onder een overigens waarheidsgetrouw opgemaakt geschrift, aangezien daardoor een onjuist beeld ontstaat omtrent de identiteit van de auteur die dat geschrift heeft opgesteld en  dus omtrent de herkomst daarvan'. HR nr. 111.872, 14 december 1999.

'Een geschrift is vals opgemaakt, indien het de onjuiste voorstelling wekt afkomstig te zijn van iemand, wiens ondertekening het draagt'. HR 15 juni 1931, NJ 1932, 1342

'Wie onder een geschrift de handtekening van een ander stelt- zij het in opdracht en met goedvinden van dezen - maakt het vals op' HR 14 april 1913, NJ 1913, 923.

    www.Hollandpromote.com

    Prof. dr.ir A.F.P. van Putten                                                                             December 30, 2004



[1] Authentikos  = eigenhandig, echt, oorspronkelijk. Authentiek akte zijn alle akten welke in de wettelijke vorm zijn verleden door of ten overstaan van openbare ambtenaren, die daartoe bevoegd zijn ter plaatse zijn opgemaakt. Vergelijk ook exploot van een gerechtsdeurwaarder of opgemaakt proces-verbaal. ( art. 156 Rv)