![]() ![]() ![]()
Commentaar inzake "Buggenum wil hulp België en Duitsland bij verzet tegen proef"Huizen 19 oktober 2001 T.a.v. staatsraad Mr. Boll, Raad van StateDEN HAAG - De Stichting tot Behoud leefmilieu Buggenum wil de hulp van de buurlanden België en Duitsland inroepen bij haar strijd tegen de vergassing van biomassa bij de Willem-Alexandercentrale in Buggenum. Dat heeft woordvoerder A. van Rooij van de stichting deze week aangekondigd bij de Raad van State in Den Haag. De Raad van State behandelde deze week bezwaren van de stichting tegen de proeven met het vergassen van stoffen als kippenmest, houtafval en slib van zuiveringsinstallaties.
In de Buggenumse kolenvergasser worden sinds eind vorig jaar proeven gedaan met het vergassen van kippenmest en houtafval. Demkolec bestrijdt dat de stoffen die daarbij worden gebruikt gevaarlijk zijn. "Dat afval is ongevaarlijk', liet C. Blanksma namens Demkolec weten. Begin dit jaar heeft de provincie Limburg dan ook toestemming gegeven om de proeven tot 2002 voort te zetten. Maar volgens Van Rooij zijn de proeven van Demkolec wel degelijk schadelijk..Hij stelde dat de giftige stoom' uit de 75 meter hoge schoorsteen van de centrale in het oppervlaktewater terechtkomt. Zowel de Maas als grote gebieden in België en Duitsland zouden daarvan de gevolgen ondervinden. En hij eiste dat de Raad van State de proeven een halt toeroept door middel van een dwangsom van honderdduizend gulden per dag.Rijkswaterstaat weigerde eerder in te gaan op het verzoek van Van Rooij en de Buggenumse stichting om Demkolec een dwangsom op te leggen. "Mocht er al sprake zijn van verontreiniging dan is dat te beperkt om waar te nemen', merkte de woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat op. Wel is er een beperkte hoeveelheid gevaarlijke afval op het bedrijf aanwezig: slib dat vrijkomt bij de verwerking van afvalwater. "Dat wordt echter niet vergast, maar regelmatig afgevoerd', verzekerde Blanksma. donderdag, 18 oktober 2001 © Dagblad De Limburger Reageer op dit artikel
![]()
Bakstenenbeleid stuit op weerstand Europese CommissieDe Europese Commissie heeft Nederland geen toestemming gegeven om een miljardenvergoeding, die is toegezegd aan de nutsbedrijven, te vergoeden via de elektriciteitstarieven. Het ministerie van EZ moet het bedrag nu uit de algemene middelen zien te betalen. Om de nutssector te compenseren voor de gevolgen van de liberalisering is minister Jorritsma van EZ vorig jaar een pakket steunmaatregelen overeengekomen. Het gaat om een bedrag van naar schatting euro 600 mln. Voor de maatregelen op zichzelf heeft de Europese Commissie al toestemming gegeven. Maar de manier waarop EZ de steun wil financieren, blijkt voor de commissie niet aanvaardbaar. Een van die maatregelen is de steun voor de stadsverwarmingsprojecten in Amsterdam, Almere en Diemen, en voor de kolenvergasser Demkolec. EZ had deze steun willen financieren via een heffing op de transporttarieven voor stroom. Hiervoor geeft de Europese Commissie geen toestemming. EZ zal het bedrag nu op een andere manier moeten financieren. Een woordvoerder van het ministerie verklaart dat er nog naar een oplossing wordt gezocht. De projecten zijn in het verleden door de nutsbedrijven gerealiseerd uit milieu-overwegingen. Ze zijn niet rendabel genoeg om te kunnen concurreren in de nu al grotendeels geliberaliseerde elektriciteitsmarkt. De Europese Commissie heeft daarom toestemming gegeven om tien jaar lang de 'niet-marktconforme kosten' te compenseren. Het probleem voor EZ kan nog groter worden. Minister Jorritsma kwam vorig jaar ook nog met de stroomproductiebedrijven overeen dat zij voorrang krijgen bij het verdelen van de schaarse importcapaciteit van elektriciteit. Deze tweede steunmaatregel wordt nog door verschillende partijen aangevochten. De vereniging voor zakelijke energieverbruikers VEMW heeft bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een zaak aangespannen. Ook hebben individuele bedrijven bezwaar aangetekend bij de Europese Commissie. Als de voorrangspositie van de productiebedrijven bij de stroomimport wordt verboden, opent dit de weg voor claims van de productiebedrijven tegen de Staat, en van de stroomverbruikers tegen de productiebedrijven. Bron: FD, 2001-09-04
![]()
Commentaar:L.s.
Het is frappant dat de actiegroep nu hulp zoekt in het buitenland (België en Duitsland) om zich te verweren tegen de giftige uitstoot uit de schoorstenen van de Demkolec energiecentrale. Men verbrandt er als "proef" allerlei afvalstoffen, waarvoor de overheid ook nog een flinke subsidie neertelt. Juist dit laatste is niet alleen verdacht maar zelfs illegaal, omdat het in strijd is met alle Europese regels en verdragen. Zelfs deed de overheid in Brussel onlangs een brutale subsidieaanvraag van 1,3 miljard gulden - in strijd met de Europese regelgeving en wetten m.b.t. de uitstoot van giftige stoffen - om via de schoorsteen van een grote hoeveelheid giftig afval af te komen (o.a. vervuild slib). De procedures voor de raad van State geven aan dat de actiegroep geen integer recht krijgt, omdat de Raad van State een politieke bestuursrechtbank is met belangenverstrengeling naar de grote industrie en de financiële sector. Het zogenaamde Pikmeerarrest van de Hoge Raad geeft de lagere en landelijke overheden de mogelijkheid om straffeloos alle wetten te overtreden, waarvoor u en ik voor jaren de gevangenis in zouden draaien.
Het is duidelijk dat de actiegroep in Buggenum hulp zoekt in het buitenland, in Brussel en Straatsburg, om zich te weer te stellen tegen het - zoals drs. Burhoven Jaspers het zo krachtig uitdrukte - door en door verrotte rechtssysteem in ons land. Juist vanwege de ergerniswekkende en verplichte procesvertegenwoordiging; en de gedwongen nering bij advocaten die rekeningen schrijven met een vork. Wanneer de Limburger het lef heeft om een open en eerlijke discussie te laten voeren over bestuurlijke en rechterlijke praktijken, dan kan dat verfoeilijke Pikmeerarrest van de Hoge Raad rap de nek worden omgedraaid en de burger weer uitzicht krijgen op een meer integere rechtsgang. Met vriendelijke groet, Robert M. Brockhus (webmaster SDN)
Westkade 227 - 1273 RJ Huizen
|
SDN-rubrieken
Scherp verwijt aan de pers
href="http://www.sdnl.nl/alders1.htm">
Antwoord van minister Alders aan Remy Poppe
Buggenum wil hulp België en Duitsland
Bezwaar 'Extra ruimte meevergassen grondstoffen'
Consumentenbond en Milieubeweging helpen mee het milieu te vergiftigen en u erbij
GGD Midden-Limburg heeft per brief aan de gemeente Haelen verontrusting uitgesproken
Open brief aan de Burgemeester en Wethouders der gemeente Haelen over gedoogbeleid voor Essent
Stichting Sociale Databank Nederland
E-mailadres: sdn@planet.nl
Internet site:
buggenum.htm
Westkade 227, 1273 RJ Huizen (NH)
Tel.: 06-17125374