Sociale uitkeringen kregen keer op keer de kaasschaaf over zich heen

Voedselbanken . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <===> SDN . . Crisisdebat . . AOW

Directeur Nico Wegter ambtenaar bij de Europese Commissie laat u betalen


Verslag van het symposium over EU-verdrag en de agrarische sector

In het Brinkhuis in Laren (NH) leidde Viola Holt leidde de discussie in het politiek Café over de Griekse Tragedie met Nico Wegter en Arnold Merkies (SP) en Jorgos Nikolidakis (Griekse ondernemer)

Het Hart van Laren stelde de zaal in het Brinkhuis ter beschikking in het centrum van Laren (NH)

Thema 4 februari 2013: de Griekse tragedie

Niemand minder dan omroepcoryfee Viola Holt presenteerde het Politiek Café ’t Gooi op maandagavond 4 februari om 20.00 uur in het Brinkhuis, Brink 29 te Laren. Viola Holt (“Joh, ik heb alles op televisie gedaan wat je maar kunt doen. Wat wil een mens nog meer?") leidde het debat rond de Europese hulp aan Griekenland. 'Trekken we de stekker eruit, of blijven we het land herstructureren?' 'Is het een oplosbaar probleem? Is Griekenland wel failliet?' Deelnemers aan het debat ‘De Griekse tragedie’ waren: Arnold Merkies, Tweede Kamerlid van de SP, Nico Wegter D66 Laren, oud-Europees topambtenaar, en de journalist Jorgos Nikolidakis, eigenaar www.grieksegids.nl. Een actueel thema waarbij het publiek vragen mag stellen. De bar ging open om 18.30 uur en voor tien euro werd een Griekse spies met tzaziki en een glas Retsina geserveerd.

Een actueel thema dus waarin voor- en tegenstanders ons mogen informeren en waar u natuurlijk uw pregnante vragen aan kunt stellen.

Commentaar: Aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer

Gisteren gaf prof. Arnoud Boot zijn visie op de nationalisering van SNS-Reaal. Hij trok fel van leer tegen de blunders van zowel De Nederlandsche Bank, bankiers en ook tegen de naïviteit en laksheid van politici. Bij dat laatste kan ik hem zeker steunen, gezien de apathie die politici aan de dag leggen als het om de structuur van ons geldsysteem gaat.

Vragen over essentiële structuren blijven consequent uit. Mijn pogingen om die discussie openbaar in beweging te krijgen, stuit steevast op antwoordbrieven met: "Voor kennisgeving aangenomen", ofwel: bekijkt het maar, wij (politici) doen er niks mee. Of ze het überhaupt gelezen hebben is ook de vraag.

Onderstaande mail leidde zoals verwacht weer tot niets, terwijl juist de eigenschappen van ons muntsysteem essentieel zijn. Het westen kan nog heel wat leren van de islamitische manier van bankieren. De Sharia is net als de voorchristelijke wetenschap ook in Europa en het Westen tot in de Middeleeuwen Bijbels gebezigd met een absoluut verbot op de rente. Dit is gedwongen vanwege de rooms katholieke kerk altijd het bankiersgedrag geweest, totdat de protestanten accepteerden, dat niet alleen de joden krediet konden verschaffen tegen (woeker)rente, maar ook onze eigen bankiers die er naar hartenlust een potje van hebben gemaakt. Maar vragen? Ho maar!

De enig die in de Kamer een concrete opmerking maakte over een eigenschap van ons geld was Wouter Koolmees (D66) die zei: "De banken lenen een enkele euro spaargeld wel dertig keer uit". Wordt u eindelijk een beetje wakker, of blijft u slapen en inleveren? In het Kamerdebat hoorde je eigenlijk alleen maar geween en geknars der tanden, en geen inhoudelijk zoeken naar een oplossing voor de problemen rond SNS-Reaal, dat feitelijk klein bier is vergeleken met ABN-AMRO en Fortis Nederland waarover nog steeds geen duidelijkheid geboden is hoe en door wie dat gefinancierd werd. Die keuze is helemaal aan u. Maar dan wel kennis vergaren en vragen stellen. Zonder dat gaat zwendelen gewoon door. Dan niet klagen over inleveren, enz.

m.b.t. de crisis. Gaarne een reactie.

Vanmorgen werd ik door een medewerker ven uw fractie gebeld, waarvoor waardering, met de vraag om informatie te zenden naar uw adres. Bij deze geef ik wat linkjes waar het onderwerp van de monetaire politiek wordt aangetipt. O.a. mijn klemmende verzoek aan premier Rutte in Nieuwspoort m.b.t. de financiering van ABN-AMRO.

Het probleem is dat niemand openbaar discussieert over de structuur van ons geldstelsel en de capaciteit van het geldsysteem om welvaart, welzijn, werkgelegenheid en sociale geborgenheid te creëren en onderhouden. Iedereen wil geld hebben en jaagt er achteraan. Maar niemand weet wat geld werkelijk is. Ook vandaag was in het nieuws de oproep van president Hollande om een flexibele wisselkoers van de euro in te voeren, waar Duitsland natuurlijk op tegen is.

De meeste landen proberen met afwaardering van hun munt (Zie Japan) om de export te versterken en daardoor werkgelegenheid en inkomen naar zich toe te trekken. Men heeft nog steeds niet in de smiezen dat werkgelegenheid steeds schaarser zal worden en concurrentie op loonniveau en maatschappelijke dienstverlening bij de zorg en sociale uitkeringen steeds lastiger zal zijn om die op peil te houden. Daarvoor moeten we vragen stellen in de Kamer. Zonder dat, of zonder inspraak van de burger in het parlement blijft het gedonder in de glazen. De enige mogelijkheid om uitsluiting van de politiek discussie te bewerkstelligen is met ongecensureerde zendtijd voor politieke partijen voor de verkiezingen zoals ik voorstelde aan de kandidaten van de SOPN. Jammer genoeg is dat niet gebeurd.

Ik wacht op uw antwoord.

© Met vriendelijke groet, 
R.M. Brockhus Westkade 227 1273 RJ Huizen
035-5268153
Mail: sdn@live.nl
Web: www.sdnl.nl