De armoede groeit door bezuinigingen op lonen, pensioenen en zorg, naast taken die gemeenten op hun bord krijgen ...!!

Uitgeverij EPO - extra boekinfo Armoede in Brussel - Pauvreté à Bruxelles
Euroblunder . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Crisisdebat

Armoede in Belgie groter dan verwacht

koppen

archief

 

Voedselbedeling in Vlaanderen

Meer dan één miljoen Belgen leeft met de hete adem van de armoede in de nek. "Een scheiding, werkloosheid of ziekte kunnen er voor zorgen dat je in de armoede sukkelt. " zegt Lieven De Pril van Welzijnszorg. "Hoe langer hoe meer gezinnen doen een beroep op voedselpakketten omdat ze zelfs basisproducten als pampers, babyvoeding, vuilniszakken en toiletpapier niet meer kunnen betalen." Al twaalf jaar op rij neemt het aantal 'klanten' bij de voedselbanken toe.

"En plots kan je geen schoenen of pantoffels meer kopen, zelfs geen stukje taart op zondag. Ik kon dat niet verdragen en ik was beschaamd, erg beschaamd." Denise is 64 en heeft een gelukkig leven gehad. Maar toen haar man ziek werd, begon de miserie. Toen hij na 10 jaar sukkelen stierf, waren de spaarcenten op. Denise leeft sindsdien vooral van voedselpakketten die ze elke twee weken kan afhalen aan de Dampoort in Gent.
Cindy, Johan en hun drie kinderen wonen in Lede. Zij krijgen maandelijks een voedselpakket thuisbezorgd. De ellende is begonnen toen Johan zijn werk verloor. Ze konden hun hypotheek niet meer betalen en gingen een nieuwe lening aan. De put werd dieper en dieper. "Wij hebben ons vaak weggestoken en de deur niet open gedaan. Voor de deurwaarders maar ook voor de familie, omdat ze niet zouden zien in welke miserie wij zaten."
Een schuldbemiddeling is voor Cindy de oplossing geweest. De financiële put is ondertussen al gehalveerd, maar daardoor moet Cindy na aftrek van schulden en vaste kosten wel rondkomen met amper 150 euro per week. Denise heeft hulp gevonden bij vzw De sloep - Onze Thuis. Daar krijgt ze een warme maaltijd voor anderhalve euro en ze helpt er ook, want sociaal contact is al even belangrijk als eten.

Reportage: Daan Degroote en Katrien Van der Slycken

de kijker kan de projecten steunen die in beeld kwamen en 250 andere kleinschalige projecten die Welzijnszorg een financieel duwtje in de rug geeft op rekeningnummer 000-0000003-03

www.welzijnszorg.be

Wij kunnen u de informatie over armoede niet onthouden !!