Studieproject voor ecologisch verantwoord milieubeheer
opdracht:
WOLMANZOUTEN
Deelkwalificatie Uitvoeren ODC code LTC8 Vergunningverlening Opdracht Groepsverslag Toetscode 2a Wolmanzouten Module/kavel LTCC Beschikbare Tot einde tijd periode 3 Maximaal te behalen 100 punten Voldoende bij 55 punten Toegestane Onbeperkt hulpmiddelen
"OPDRACHT WOLMANZOUTEN"Per jaar wordt circa 300.000 kilo aan arsenicum verbindingen (arseenzuur) en 600.000 kilo chroom VI verbindingen (chroomtrioxide) ter "verduurzaming" geperst in hout en in het milieu verspreid in de vorm van schuttingen, tuinpaaltjes, hout voor kinderspeeltoestellen, enz. Het arsenicum en chroom VI spoelt uit of komt vrij als dergelijk hout geleidelijk toch verteert of verstookt wordt in houtkachel, openhaarden en in elektriciteitscentrales. De totale hoeveelheid komt neer op zo'n 10x de dodelijke dosis arsenicum verbindingen per Nederlander per jaar, de chroom VI verbindingen zijn hier dan niet eens in meegenomen. En dat cumuleert in het milieu steeds verder, jaar op jaar. Het gebruik van met arsenicum en chroom VI doordrenkt hout wordt zwaar gesubsidieerd (tot 75%) Zo betalen wij via de belasting voor onze eigen massale vergiftiging. Deze praktijden zijn in strijd met Europese regelgeving . Enkelen hebben hierbij een groot financieel belang. Voor alle anderen is het een levensgevaarlijke tijdbom vanwege verhoogde risico's op kanker, genetische schade en onvruchtbaarheid.
De bedoeling van de opdracht is dat jullie naar aanleiding van bijgevoegde fragmenten uit het "dossier" (afkomstig van het Ecologisch Kennis Centrum ) over de "Wolmanzoutenaffaire", een eigen onderzoek instellen naar de milieurisico's van houtverduurzamingsmiddelen en de manier waarop overheid en bedrijfsleven met deze milieurisico's omgaan. Er wordt van jullie verwacht dat jullie binnen een termijn van 4 weken een gedegen en kritisch onderzoeksrapport afleveren. Jullie onderzoeksopdracht is heel ruim en kan en moet dus door jullie zelf nader gepreciseerd en afgebakend worden. Om te beginnen kunnen jullie de onderstaande vragen/aandachtspunten tot richtsnoer nemen. Daarna kunnen jullie je bij het vervolg van je onderzoek laten leiden door het bijgevoegde stappenplan. LET WEL! Dit stappenplan is bedoeld als een hulpmiddel en niet als een wet van Meden en Perzen die perse stap voor stap moet worden opgevolgd.
Kennisbelang: formuleer voor jezelf in ruime zin de doelstelling van je onderzoek. Wat zou je allemaal te weten willen komen over het onderwerp?
Orienterend bronnenonderzoek: verzamel uit zoveel mogelijk bronnen zoveel mogelijk informatie over het onderwerp. Maak tijdens het lezen een lijst met vragen die bij je opkomen over het onderwerp.
Vraagstelling(probleemstelling): selecteer, combineer (en herformuleer) uit de vragenlijst die je bij de vorige stap hebt gemaakt 1 cruciale vraag (probleemstelling) die je zou willen beantwoorden (oplossen) met je onderzoek. Deze vraagstelling is het uitgangspunt voor je onderzoek.
Onderzoeksstrategie (of taakanalyse):
Gericht bronnenonderzoek: verzamel, orden en verwerk de informatie met betrekking tot de deelvragen (volgens de bij de vorige stap afgesproken werkwijze).
Samenvatting en conclusie: breng gezamenlijk lijn aan in de verzamelde gegevens en formuleer conclusies met betrekking tot de vraagstelling.
Presentatieanalyse: vraag jezelf af hoe je je onderzoek op schrift wilt presenteren.
|
SDN-rubrieken
Ecologisch Kennis Centrum
NUL-optie als finale oplossing voor milieuvervuiling
Hans de Zoete is blij met SDN en EKC-website
Nederlandse melkveeboeren eisen een betere prijs voor hun melk en werk
Studentenproject van het Agrarisch Opleidings Centrum "Groene Delta" Dordrecht
Studentenproject over Wolmanzouten van Agrarisch Opleidings Centrum 'Groene Delta'
Raad van State pleegt strafbare feiten, waarvan aangifte is gedaan bij de politie
Brits kalfsvlees voor minima opgeëst en lijst van gefaxte organisaties
Nederlandse armen eisen het vlees van Britse kalveren met BSE
Nederlandse veehouders bundelen krachten vanwege milieuwetgeving